Спеціальні потреби

Держсекретарі США радять виділяти більше грошей закордон


Двоє колишніх Державних секретарів Сполучених Штатів вважають, що виділення коштів на закордонну політику є критично-важливим як для національної безпеки, так і економічного розвитку США.

Цими днями на конференції у Вашингтоні Колін Павел і Меделін Олбрайт закликали Конгрес збільшити асигнування на американські програми закордоном. У Конгресі США обговорюється запропонований президентом Бушем федеральний бюджет на 2007 фіскальний рік. Адміністрація просить, щоб з бюджету у понад 2 трильйони доларів, - 35 мільярдів законодавці виділити на міжнародні відносини. Одначе, в ході дебатів стає ясно, що Конгрес має намір асигнувати на 2 мільярди доларів менше. Цими днями на зустрічі за круглим столом у Вашингтоні, колишній Державний секретар Колін Павел заявив, що витрати на міжнародні програми є одним з ключових знарядь у боротьбі з тероризмом і в сприянні глобальній стабільності. «Наш внутрішній добробут пов'язаний з нашим статусом закордоном. А наш статус закордоном скріплюється відповідними інвестиціями в програми в галузі міжнародних стосунків», - сказав він.

Меделин Олбрайт, яка працювала Державним Секретарем під час другого терміну президентства Біла Клінтона заявила, що Сполученим Штатам слід скеровувати достатньо ресурсів на міжнародну діяльність, щоб протистояти новим викликам 21 століття. Одначе, на її думку, важко переконати звичайних людей і членів Конгресу дивитися дальше своїх щоденних пріоритетів, таких як місцеві і національні програми. Пані Олбрайт нещодавно повернулася з Нового Орлеану - регіону, який минулого року був спустошений ураганом Катріна, і для відбудови якого потрібно буде величезну федеральну допомогу. «Дехто буде правильно аргументувати, чому ми повинні вкладати гроші в якусь іноземну країну, коли нам власних проблем вистачить. Одначе, на мій погляд, тут не йдеться про вибір між одним і другим. Я щиро вважаю, що те, що пропонується на міжнародну діяльність - невелика сума грошей. І це слід сприймати як таке, що сприятиме національній безпеці США», - додає вона.

Сьогодні Сполучені Штати витрачають на 15 відсотків менше на міжнародну діяльність ніж за часів Холодної Війни. У фіскальному 2006 році бюджетом було виділено 31 мільярд доларів. Сполучені Штати відіграють ключову роль в допомозі колишнім країнам радянського блоку стати на шлях демократії і ринкової економіки. Пані Олбрайт каже, що досягнення тих країн свідчать про те, що американські закордонні програми також приносять користь США, оскільки нові демократії тепер беруть активну участь в миротворчих операціях і в заходах відбудови інших регіонів світу.

Круглий стіл у Вашингтоні на тему важливості урядових програм закордоном спонсорувала Американська Кампанія Глобального лідерства - мережа бізнесових, місцевих та громадських організацій з усієї країни.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG