Спеціальні потреби

МЗС: відносини Україна-НАТО не змінились


Стосунки України і НАТО не погіршувалися. З такою заявою сьогодні виступило МЗС. Речник МЗС заперечує, що Альянс відклав запрошення України до НАТО, яке начебто планувалося восени цього року під час саміту в Ризі.

Повідомлення про те, що Україну не запросять до НАТО на ризькому саміті з'явилися після скасування спільних військових навчань із Сполученими Штатами у Криму. США відіграють одну з провідних ролей в Альянсі. Тому оглядачі припустили, що таким чином Вашингтон дав знак, що Київ поки що не готовий до тіснішої інтеграції.

Сполучені Штати дійно були розчаровані скасуванням навчань, каже посол США в Україні Вільям Тейлор. На їхню підготовку марно витратили чимало коштів. Але покращити інфраструктуру полігону не вдалося. Так само зазнали фінансових втрат місцеві бізнеси. Вони не отримали підряди на виконання робіт. Через конфлікт знизилася туристична привабливість кримських курортів. Але практику спільних навчань військові двох країн через це не згортатимуть, запевняє Тейлор:

«Ми відчуваємо, що ситуація у Феодосії була непорозумінням. І якби люди знали трохи більше про те, що відбуваєтся, ми б мали інший результат. Але ми все ще не відмовляємося від проведення подібних спільних навчань. Я впевнений, що більш відкиритий діалог між українцями та американціями, поміж самими українцями, зокрема й про такі навчання, буде надзвичайно корисним».

Те, що позиція НАТО щодо України не зазнала змін, вважають і в Українському МЗС. Речник відомства Василь Філіпчук каже, що цього року й не очікували запрошення до Альянсу:

«Жодних планів щодо обговорення під час ризького саміту питань розширення НАТО, запрошення нових членів вступити до Альянсу прийматися не буде. Бо це не було заплановано. Планується, що ці рішення будуть прийматися у 2008 році».

Слова Філіпчука підтверджує й речник НАТО Джеймс Апартурай. У вівторок під час брифінгу в штаб квартирі Альянсу він заявив – цього року потенційним кандидатам можна очікувати лише позитивних сигналів, а не запрошень:

«Наприклад, один із сигналів, які можуть розглядатися на цьому саміті – це заява глав країн-членів НАТО, що в 2008 році принаймні одна або декілька країн будуть прийняті до Альянсу. Я просто навожу приклад що це може бути за сигнал. Це не означає, що він буде саме таким».

Речник НАТО говорить, що Альянс спокійно поставився до наміру новоствореної коаліції вирішувати питання членства виключно на референдумі:

«Звичайно, це питання на сто відсотків мають вирішувати самі українці. НАТО буде продовжувати підтримувати українські реформи. Якщо Україна вирішить зближуватися із Альянсом, звичайно, ми також це підтримаємо. Так як ми це робимо з різними проектами в рамках програми «інтенсивного діалогу». Якщо українці вирішать провести референдум про приєднання – це буде їхнє рішення. НАТО прийме будь-яке рішення ухвалене українським народом».

Посол Тейлор запевняє – Сполучені Штати готові допомогти українцям зробити більш усвідомлений вибір:

«Це буде важливий вибір, який доведеться робити українцям. Я сподіваюся, ми можемо підтримати проведення різноманітних дискусій, круглих столів та конференцій, де б українці разом з представниками інших країн могли б зважити всі «за» та «проти» приєднання до НАТО», - заявив посол Тейлор.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG