Спеціальні потреби

Коаліція обговорює кадрові питання


Українська влада ділить портфелі. Попри попередні запевнення цей процес відбувається не так швидко, як очікували. Затвердження прем'єра у вівторок не відбудеться. Його перенесуть щонайменше на четвер, а завтра лише визначаться з кількістю парламентських комітетів та з їх повноваженнями.

«Завтра ставимо на голосування, – так, як ми проговорювали це раніше, – постанову про кількість комітетів і розподіл сфер відання. Завтра така постанова буде проголосована. Щодо попередньої домовленності для подальшого формування кадрового складу уряду і парламенту до четверга у нас буде взята перерва. В четвер, так як сьогодні ми погодили, якщо буде готова Наша Україна, будемо голосувати щодо голови Верховної Ради і прем’єр-міністра. Далі також буде зроблена пауза для того, щоб прем’єр-міністр, так, як це передбачено Конституцією, сформував пропозиції щодо складу уряду і також це буде голосуватися,» - заявила Юлія Тимошенко.

Наразі принципове питання, з яким визначилася погоджувальна рада, – кадрові справи будуть прийматися у пакеті, тобто голосуватимуть разом за спікера та прем’єра, а потім і за всіх голів комітетів. Іван Бокий, СПУ, зазначив: «...проводитиметься разом - обрання голови Верховної Ради, обрання першого заступника, заступника голови Верховної Ради і обрання комітетів Верховної Ради.»

Зараз головне питання у політичних колах – хто посяде те чи інше крісло. Наша Україна торгується з соціалістами за Юрія Луценко – мовляв, його залишать за квотою президентської партії, але навзамін, соціалісти мають поступитися кріслом міністра транспорту та зв’язку. Ті не погоджуються.

Не визначилася Наша Україна і щодо кандидатури на спікерське крісло. Петро Порошенко, Анатолій Кінах, як більш компромісна фігура, та Володимир Стретович – ось список конкурентів. Остаточне рішення може з’явитися лише у вівторок після голосування у фракції. Найбільший список має скласти сама Тимошенко. Поки що її фракція визначається з головами та заступниками комітетів, міністрів визначатимуть пізніше.

Сама Тимошенко каже, що за урядові посади її партії пропонують чималі хабарі. Про це вона заявила на зустрічі зі студентами Києво-Могилянської академії, на яку Тимошенко поїхала попри кадрову лихоманку. Там вона заявила дві головні тези - вона переглядатиме газові угоди, і вона - за фахову дискусію з приводу вступу України до НАТО.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG