Спеціальні потреби

Газове питання – останні новини


У державному бюджеті є гроші для компенсації громадянам подорожчання газу. Про це каже керівник міністерства фінансів Віктор Пинзеник. За його словами, на програми субсидій закладено на половину більше грошей, ніж минулого року. Відтак, внесення змін до головного кошторису країни не знадобиться:

«Наші оцінки говорять про те, що потреба в додаткових коштах на виплату субсидій громадянам, кількість яких збільшиться, не виникне. Ми здатні це забезпечити.»

З липня газ для населення подорожчає на вісімдесят п'ять відсотків. Але це не останнє підвищення ціни. У «Нафтогазі» кажуть – цього вистачить лише для того, щоб вийти на рівень незбитковості. А тому з нового року слід очікувати нового підняття тарифів. На скільки саме – буде залежати від світової коньюнктури.

У державній компанії переконані – підвищення цін змусить громадян заощаджувати паливо. Українські урядовці закликали людей економити газ. Проте, порівняно з минулим роком його споживання навпаки зросло. Через це Нафтогаз планує за свій рахунок встановити всім користувачам системи обліку, каже представник компанії Юрій Войтович:

«Нам потрібно встановити ще чотириста тисяч лічильників. Це від НАКу буде вимагати значних коштів – це близько 150 мільйонів гривень тільки в цьому році. Однак, ми йдемо свідомо на цей крок. Хочемо забезпечити, в першу чергу, належний рівень розрахунків за природний газ, і зменшити втрати газу, іншими словами,- його крадіжки.»

Міністр палива та енергетики Іван Плачков заявив, що на початку наступного тижня вирушить до Туркменістану. Там він намагатиметься переконати президента Ніязова продати Україні газ для покриття ймовірного дефіциту у другому півріччі.

Втім, в секретаріаті Президента вважають – цілий комплекс газових проблем найскоріше перейде вже новому уряду. Значна частина відповідальності за це ляже на політичну силу, яку очолює Юлія Тимошенко. Крім того, що лідерка БЮТ, очевидно, посяде прем'єрське крісло, її блок отримає дві ключові посади в ПЕК – керівника НАК «Нафтогаз України» та міністра палива і енергетики. В російському «Газпромі» вже висловили стурбованість останніми заявами пані Тимошенко на газову тему.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG