Спеціальні потреби

В Києвi вiдкрилася сесiя нової Верховної Ради


В Україні розпочала роботу Верховна Рада 5-го скликання. На урочистотях був присутній президент України, який окреслив завдання, що стануть перед новим парламентом та урядом. Головні пріоритети – подолання бідності та корупції, а також курс на євроінтеграцію.

Українці поставили крапку у виборах 2006. Україна отримала новий парламент і нових депутатів, якi працюватимуть за новою правовою системою. Тепер головне завдання, яке постає перед ними – формування нової владної коаліції та уряду. Президент Ющенко, який прийшов на відкриття сесії, заявив, що відтепер братиме активну участь у формуванні коаліції і окреслив головні її завдання:

«Досi президент не був безпосереднiм учасником формування коалiцiї, як того вимагає закон. Але я уважно спостерiгаю за цим процесом. Щойно ви склали присягу, внаслiдок чого парламент набув повноважень. З того моменту президент, несучи вiдповiдальнiсть за країну, бере на себе активну функцiю в процесi формування i, передусiм, призначення прем`єр-мiнiстра».

Однак, до підписання жодних коаліційних документів так і не дійшло. Все закінчилося форумванням фракцій. Попри те, що переговори про поміж так званими помаранчевими силами – СПУ, Нашою Україню та БЮТ тривали вже не один тиждень, помаранчеві знову вирішили взяти перерву на два тижні. Говорить Олександр Турчинов:

«Оголошено про початок формування коалiцiї i, вiдповiдно, бiльшостi Верховної Ради. Для того, щоби були узгодженi усi позицiї, пов`язанi з коалiцiйною угодою, прохання вiд трьох фракцiй – зробити перерву 7 червня до середи, з тим, щоб 7 червня в середу Верховна Рада продовжила роботу».

Одночас ця пропозиція викликала негативну реакцію у регіоналів та комунстів, які не стримувалися в коментарях на адресу тих, хто бере участь у коаліційних переговорах. Ярослав Сухий.

«В Українi наростає загроза великої системної кризи. Нам же працювати потрiбно. Ви уже пiвроку свою коалiцiю лiпите на всiх телеканалах. Вже дiти маленькi знають, що у вас буде коалiцiя. Чого Ви нас втягуєте у вашi чвари. Розберiться мiж собою десь в iншому мiсцi, а не у сесiйних залах. Не може бути Верховна Рада заручником полiтиканських iгрищ».

Попри спроби регіоналів заблокувати трибуну вже на першомсу засіданні, за продовження сесiї 7 червня проголосувало 240 депутатів, а це означає, що це було перше спільне та успішне голосування помаранчевої коаліції.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG