Спеціальні потреби

Помаранчевi вiдновлюють переговори


«Наша Україна», Блок Юлiї Тимошенко та соціалісти відновили переговори про створення урядової коаліції. Вони були припинені через заяви лідерів БЮТ та СПУ про претензії на посади прем'єра та спікера. Лідери «Нашої України» вимагали дезавуювати ці повідомлення. Оглядачі зазначають, що на позицію переговорників могла вплинути вчорашня зустріч Юлiї Тимошенко з президентом.

Після нетривалої перерви у Києві відновилися переговори про створення парламентської коаліції. Про це повідомив один із лідерів Блоку Юлії Тимошенко – Олександр Турчинов. За його словами, представники трьох політичних сил мають зустрітися для роботи над установчими документами коаліції. Їх текст практично узгоджений, каже Турчинов.

Про припинення переговорів напередодні заявили представники «Нашої України». Цей крок вони пояснили заявами партнерів про кадрові претензії своїх політичних сил. Мовляв, Юлія Тимошенко буде прем`єром, а Олександр Мороз – спікером парламенту. В той час, за словами «нашоукраїнця» Романа Зварича, існувала домовленість, що портфелі почнуть ділити лише після узгодження програми дій коаліції. Втім, формат коаліції вже не викликає сумнівів. Принаймні про це говорять впливові «нашоукраїнці», зокрема й Петро Порошенко.

Оглядачі звертають увагу, що переговори відновилися після зустрічі Юлії Тимошенко з Віктором Ющенком. Президент, очевидно міг вплинути на позицію «Нашої України». Певним чином це припущення підтвердила прес-секретар глави держави Ірина Геращенко. Вона повідомла, що президент украй незадоволений затягуванням коаліційних домовленостей:

«Ми бачимо, що по суті ті самі політики хочуть перекласти на президента власні проблеми щодо власної неузгодженості і, можливо, безпорадності в питаннях домовленостей, хочуть, щоб президент їх зібрав і замість них провів переговори, вирішив їхні внутрішні протиріччя, допоміг розподілити портфелі. Насправді президент вважає, що це трошки дитячі хвороби формування коаліції, а не серйозна і конструктивна позиція».

Втім, президент більше не буде мирити партнерів по коаліції. Він відмовляється зустрічатися з ними доки угода не буде повністю узгоджена та підписана всіма сторонами, заявила Геращенко. Глава держави впевнений, що формування коаліції відбудеться у відведений законом термін. Як раніше заявляв Ющенко – до кінця місяця.

Тим часом на заваді пошуку порозуміння може стати ще одне питання – чи розподіляти між учасниками коаліції посади керівників силових відомств та МЗС. Юлія Тимошенко заявляла, що її політична сила претендуватиме принаймні на портфель одного із правоохоронних міністрів. Віктор Ющенко – категорично проти.

Тривалим процесом створення коаліції зацікавилися i Сполучені Штати. Як повідомляє прес-служба звільненого напередодні секретаря РНБО, Анатолій Кінах обговорював це питання з послом США в Україні Джоном Гербстом.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG