Спеціальні потреби

У Вашингтоні відкриють пам’ятник жертвам комунізму


До довгого списку пам'ятників, які наразі можна побачити у Вашингтоні, буде додано ще один. Сьогодні збираються благодійні внески на спорудження меморіалу для вшанування пам'яті жертв комунізму.

Недержавна організація під назвою ‘‘Фонд Меморіалу Жертвам Комунізму’’ керує заходами для побудови у Вашигтоні меморіалу, присвяченому понад 100 мільйонам людей, які стали жертвами комунізму. «Наш дизайн зосереджується на репліці статуї 'Демократія', яку спорудили китайські студенти за демократію на Таньаньменській площі в 1989 році. Ми побудуємо три-метрову копію тієї статуї в бронзі», - говорить Лі Едвардс, голова фонду.

В свою чергу натхненням для створення китайської статуї послужила американська Статуя Свободи. Видатний скульптор з Каліфорнії Томас Марш працює над пам'ятником, який стоятиме в центрі меморіальної площі. Лі Едвардс каже, що найбільшими прихильниками меморіалу є американські громадяни, які вихйшли з колишніх комуністичних країн. За вийнятком балтійських країн, жодний уряд не заявив про свою готовність підтримати проект. «Ми одержали лише неприяму підтримку від деяких країн на території колишнього Радянського Союзу. Наприклад - від України. Рішучу підтримку надають українські американці. Також надходить підтримка від окремих американців російського походження. Одначе, досі нічого не чути від Білорусі або Центрально Азійських республік, ані від Росії», сказав Лі Едвардс.

Пан Едвардс, який безплатно працює головою Фонду Меморіалу Жертвам Комунізму каже, що проект побудови ще одного пам'ятника в місті, де їх вже є ціла купа, натрапляв на великі перешкоди. Наразі вони працюють над цим проектом уже 10 років. А в середньому, щоб побудувати пам'ятник у Вашингтоні і відкрити його, необхідно витратити 14 років. Минулого року було схвалено місце під пам'ятник, яке знаходиться в 5 хвилинах ходьби від Капітолію.

Відкриття Меморіалу Жертвам Комунізму заплановано на червень наступного року. Як каже Лі Едвардс, ця дата збігатиметься у часі зі знаменною історичною річницею. «20 років тому, 12 червня 1987 року, президент Роналд Рейґен став перед Бранденбурзькими воротами в Берліні і виголосив свою знамениту промову, в якій сказав: 'Пане Горбачов, знесіть цю стіну'», - говорить Едвардс.

Почесним головою Фонду Меморіалу Жертвам Комунізму є Президент США Джордж Буш. А його попередник Бил Клинтон підписав закон про створення Фонду. Лі Едвардс каже, що обох їх буде запрошено на відкриття меморіалу.

Має фонд й інші плани. Минулого року розпочато проект, за словами Едвардса, зі створення першого глобального віртуального музею комунізму. Він дасть бажаючим можливість вийти на світову мережу музеїв та організацій в кіберпросторі, які займаються історією і спадщиною комунізму. Пан Едвардс передбачає, що портал буде відкрито до 2008 року.

Довготермінові плани фонду включають побудову й актуального музею, присвяченого пам'яті жертв комунізму. Побудований у Вашингтоні музей матиме архіви, бібліотеки і виставки з різних країн, які постраждали, або і далі страждають під комунізмом.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG