Спеціальні потреби

Огляд нових фракцiй в Радi: Партiя регiонiв


Наші кореспонденти підготували короткий огляд по кожній новообраній фракції у Верховнiй Радi. Сьогодні ми розпочинаємо цей огляд з фракції Партії регіонів у новому українському парламенті.

186 депутських крісел із 450 у новому парламенті займатимуть представники Партії регіонів. Це найбільш численна фракція, яка до того ж не розпадеться на дрібніші, бо йшла на вибори не як блок, а саме під брендом партії. Перший номер - Віктор Янукович, однак справжнім лідером цієї фракції журналісти та експерти називають номер сім у списку - Рiната Ахметова. Найбагатший чоловік країни провів у парламент практично всіх менеджерів своїх підприємств, керівництво клубу «Шахтар» і навіть свого водія. Його група – найпотужніша у фракцїі – каже політолог Володимир Фесенко, хоч і не єдина:

«У фракцiї Партiї регiонiв iснує мiкрофракцiя, власне, Рiната Ахметова. А далi – все складнiше. В принципi Партiя регiонiв потенцiйно також є своєрiдною полiтичною федерацiєю. Крiм того, я думаю, що будуть намагатися творити навколо себе певнi групи впливу – такi фiгури, якi з такими хрещеними батьками Партiї регiонiв сприяли її утворенню. Я маю на увазi в першу чергу Миколу Азарова або тi люди, якi зiграли достатньо вагому роль пiд час виборчої кампанiї – це Євген Кушнарьов. Але пiсля групи Рiната Ахметова, я думаю, що найбiльш впливовою буде все-таки група Вiктора Януковича. Частина людей у фракцiї – вона ставить саме на нього».

Віктор Янукович провів до парламенту свого молодшого сина Віктора, свого прес-секретаря Ганну Герман та адвоката Олену Лукаш. Однак, його шанси стати прем`єром більшість огладачів називають мінімальними. Швидше кажуть, що у разі створення коаліції з Нашою Україною зійдуться на кандидатурі менш одіозної особи.

Перше, що кидається в очі, оцінюючи список Партії регіонів – це велика кількість предстанвикiв великого бізнесу. Говорить політолог Сергій Таран:

«Партiя регiонiв – це переважно люди зi старої влади. Багато з них прийшло у виборчi списки лише заради того, щоб захистити свiй бiзнес, свої iнтереси. Часто цi iнтереси є просто захистом вiд переслiдувань правоохоронних органiв тому що – всi ми в Українi дуже чудово знаємо, як чином формувався бiзнес донецький. Однозначно можу сказати, що тi люди, якi потрапили у список Януковича, не об`єднує жодний принцип, жодна iдеологiя».

Маючи таку кількість бізнесменів у списку, Партiї регіонів буде доволі складно в опозиції. Водночас, втримавшись зараз від спокуси отримати владу, у разі продовження суперечок у помаранчевому таборі, саме регіонали можуть стати їм владною альтернативою у майбутньому – каже Володимир Фесенко:

«Є зараз двi течiї у фракцiї. Одна течiя головним прiоритетом ставить для себе те, щоб Партiя регiонiв все-таки знайшла той чи iнший компромiс з нинiшньою владою. Вони не хочуть бути в опозицiї. Iнша течiя – вона розмiрковує бiльш прагматично i стратегiчно. I вона на виключає, що Партiї регiонiв можливо i вигiдно на певний час вiддiйти в опозицiю, а потiм зробити бiльш аргументовано спробу реваншу i приходу до влади. I от я думаю, що неформальним iдеологом i лiдером цiєї течiї є в першу чергу Євген Кушнарьов i, можливо, частково ще й Азаров».

Наразі ще невідомо, чи будуть регіонали у владі, чи залишаться в опозиції, однак цілком зрозуміло, що це та сила, з якою вже ніхто не зможе не рахуватися. І задля того, аби вберегти свій електорат, регіонали будуть змушені хоча б частково реалізувати свої головні обіцянки – це російська мова, федералізація, недоторканність депутатів усіх рівнів та єдиний економічний простір з Росією.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG