Спеціальні потреби

В Радi знову говорили про газовi угоди


Україна готова відмовитися від послуг посередника, який постачає їй природний газ. Таку заяву сьогодні в парламенті зробив керівник уряду Юрiй Єхануров. Урядовці кажуть, що нинішня гранична ціна – максимальна, яку витримає українська економіка і попереджають про неминуче подорожчання газу для населення.

Газові домовленості знову стали предметом розгляду Верховної Ради. Доповідати парламенту прийшов керівник уряду Юрій Єхануров. Народив майже сенсацію – запропонував Росії відмовитися від послуг компанії-посередника РосУкрЕнерго. Бо аж надто часто Кремль почав критикувати схему, яку начебто запропонували українці.

Втім, в разі відмови від послуг РосУкрЕнерго, завалиться вся схема, яка дозволяє Україні отримувати газ по 95 доларів за тисячу кубометрів, каже Єхануров. Домовлятися про ціну доведеться спочатку.

Міністр фінансів Віктор Пинзеник каже, що нинішня гранична ціна, яку встановив уряд, поки що не є критичною для бюджету:

«За умови незмінності цін газу для населення та граничних цін для економіки 110 доларів, ми можемо говорити про можливість утримання балансу бюджету в найближчі місяці».

Однак, запевняє Пинзеник, уникнути підвищення ціни на газ для населення практично неможливо. Якщо це не зробити – державна компанія Нафтогаз вже до кінця року стане збитковою. Але ще більший ризик – можливе підвищення Туркменістаном ціни на газ з другого півріччя. Подальшого подорожчання газу ні державний, ні місцеві бюджети не витримають, каже Пинзеник.

Міністр економіки Арсеній Яценюк також не повністю задоволений угодами, aле вважає, що Україна, зафіксувавши пільгову ставку транзиту на тривалий термін, розраховує на стабільні ціни на російський газ принаймні наступні 5 років:

«Російська Федерація, як основний постачальник газу, отримала тверді гарантії щодо ставок транзиту і зберігання в наших сховищах відповідного газу. Якщо буде йти мова про теоретичне підняття ціни на газ для внутрішнього українського споживання, то однозначно буде підняття ціни на всі інші послуги, підкреслюю, всі інші послуги, які надаються Україною».

Тим часом заклики економити газ поки що не дають результатiв. Уряд підрахував, що в січні споживачі України спожили рекордну кількість палива - на 20% більше, ніж за такий же період минулого року. В той же час розрахунки за газ погіршилися.

За даними Держкомстату, минулого року імпорт до України перевищив експорт на 2 мільярди доларів. Цьогоріч, кажуть експерти, через зростання цін на енергоносії, ця цифра може ще збільшитися.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG