Спеціальні потреби

Блок „Влада народу” захищає селян Одещини


Мешканці села Дачне, що неподалік Одеси, вважають, що проти їхнього здоров`я чиниться справжній злочин. На розташовананих неподалік багатонаселеного села звалищах майже щодня виникають пожежі і димові завіси стали справжнім випробуванням для місцевих жителів.

Державне управління екології і природних ресурсів в Одеській області у відповідь на численні скарги мешканців села Дачне, Біляївського району, повідомляло, що провело перевірку порушень вимог природоохоронного законодавства.

„Встановлено, що на землях Біляївської райдержадміністрації між селами Дачне і Холодна Балка розташоване несанкціоноване звалище. Держуправлінням вживаються заходи щодо усунення порушень та притягнення винних до відповідальності. Про остаточне вирішення згаданого питання вас буде проінформовано додатково”, йдеться у листі від 8 листопада 2005 року, підписаному виконувачем обов`язків начальника Держуправління екології і природних ресурсів в Одеській області.

Тим часом державна санітарно-епідеміологічна служба Одеської області має протилежну точку зору. Державний санітарний лікар Любов Засипко вважає, що жодних порушень у конфлікті, що виник, не існує.

Жителі села Дачне з висновками епідеміологів не згідні. Вони вважають, що існуюче звалище псує природне навколишнє середовище та може стати навіть причиною епідемії. Люди без даху над головою, які щодня відвідують це звалище, кажуть, що досить часто бачать серед сміття мертвих домашніх птахів. У місцевих жителів це викликає особливе занепокоєння, враховуючи небезпеку поширення Україною пташиного грипу.

У зв`язку iз запереченням владою iснування порушень мешканці села Дачне і навколишніх населених пунктів готові до організації масових акцій протесту. Як нарiкає одна мiсцева жителька:

„Сміття розтягується по селу. Туди лізуть собаки і приносять величезні кістки, кишки... Як підпалюють це сміття – смог висить над селом і вийти на вулицю неможливо”.

Ще одна мешканка села розповідає:

„У мене внуки приїздять з міста і задихаються. Вони не можуть тут жити і відпочивати. Звалище розташоване неподалік водоймища. Коли білизну сушимо на вулиці – її доводиться знов прати. Влітку ситуація взагалі нестерпна. На сміття вивозять зіпсовані продукти. Там вони гниють”.

8 лютого село Дачне відвідали активісти виборчого блоку „Влада народу”. Вони пообіцяли стати на захист прав мешканців села і вимагати від місцевої влади прибрати звалище, яке, як кажуть вони, шкодить здоров`ю тисяч людей різного віку.

Голова Одеського обласного штабу виборчого блоку „Влада народу” Євген Довбня наголосив, що активісти трьох політичних партій, які об`єдналися навколо блоку, триматимуть ситуацію на контролі і „не допустять подальшого знущання над селянами”.

Євген Довбня назвав ситуацію у селі Дачне справжньою екологічною катастрофою. „Якщо Біляївські районна державна адміністрація і районна рада не звертатимуть уваги на протести селян – ми подамо на безвідповідальних чиновників до суду. Чинне українське законодавство буде на боці селян”, вважає голова Одеського обласного штабу блоку „Влада народу”.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG