Спеціальні потреби

Федур хоче вiдкритого процесу в справi Гонгадзе


Адвокат Лесi Гонгадзе Андрiй Федур домагатиметься від влади відкритого процесу у справі вбивства журналіста Георгiя Гонгадзе. Як заявив Федур, він подав клопотання до суду і наполягатиме на тому, щоб уже на початку слухань 1 лютого преса і громадськість мали вільний доступ до судової зали.

Хоч суд у справі Гонгадзе відбув уже кілька засідань, жодних слухань по суті ще не було. Єдине питання, яке вирішували судді – як зробити процес закритим. Про що зрештою й було прийнято ухвалу – на тій підставі, що матеріали справи містять державні таємниці. Адвокат матері вбитого журналіста Андрій Федур наполягає, що жодних документів із грифом “секретно” у справі нема, а закрити процес хочуть з єдиною метою – щоб приховати від суспільства правду:

«Де ще в світі є держава, де вбивство спецслужбами журналіста було державною таємницею? Відколи це вбивства стали державними таємницями? Вбивство виконують працівники підрозділів МВС, а ми кажемо, що це державна таємниця. Та ще і в судовому засіданні пояснюється це тим, що, бачте, ті, хто слідкував за Георгієм Гонгадзе в 2000 році, до моменту його смерті, вони ще й сьогодні працюють у цих підрозділах, а тому ніяким чином їх не можна розсекретити. А вони працюють там для чого – ще не всіх повбивали, не всі замовлення виконані, чи чому вони там працюють до цього часу?».

Як заявив Федур, він подав клопотання до суду про забезпечення гласності розгляду, і наполягатиме, щоб уже 1 лютого преса була допущена до судової зали. Якщо не буде відкритих судових засідань, потерпіла сторона вимагатиме від парламенту відставки Генерального прокурора, -- наголосив адвокат Лесі Гонгадзе.

За його словами, не може не дивувати ситуація, коли президент України на весь світ оголошує, що буде відкритий процес, а Генпрокурор добивається протилежного – закритості. Про незалежність судової влади, на думку Андрія Федура, у даному разі не йдеться:

«Я особисто вважаю, що це не власна позиція прокуратури. Не ризикнув би прокурор самостійно вимагати того, що вони вимагають, тобто закритого судового процесу. Я вважаю, що тут є вплив iз-зовні».

Як заявляють Андрій Федур та лідери блоку Олійника і Сироти, вони звернуться із закликом до президента Ющенка виконати свої обіцянки про повне розслідування справи Гонгадзе і відкритий судовий процес. Говорить Михайло Сирота:

«Ні президент України, ні прем`єр-міністр України взагалі не прокоментували цієї ситуації. Тоді для чого президент України на Парламентській Асамблеї Ради Європи говорив про відкрите судове засідання?».

При чому Борис Олійник додав: «Нам треба все-таки пройти обряд очищення через праведні суди. Бо це точка відліку, з якої ми повинні будувати нашу державу. Якщо ми цього не зробимо, у нас не вийде будівля за кресленням національної ідеї».

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG