Спеціальні потреби

В Києві презентували кампанiю проти СНIДУ


Сьогодні у Києві презентували глобальну кампанію ООН «Єднаймося проти СНІДу», яка за два тижні стартуватиме з Нью-Йорку -- зі штаб-квартири організації і яка буде проводитися у більшості країн.

Особливість нової антиснідової кампанії, яку започаткувує ООН, увага до дітей. Пандемія СНІДу, попри низку існуючих програм, поширюється світом і, як говорять органiзатори кампанiї, люди повинні усвідомлювати, що ця хвороба вражає не тільки дорослих, але й має страшний руйнівний вплив на дітей. Діти отримують ВІЛ-інфекцію від інфікованих матерів, підлітки залишаються однією з головних груп ризику через наркотики та непоінформованість про безпечний секс, і саме діти дуже часто найбільше страждають від того, що їх батьки захворіли на СНІД. І при цьому діти і підлітки найменш поінформовані про проблеми СНІДу. Говорить Раїса Моїсеєнко, Міністерство охорони здоров`я:

«Якраз вирішенням цієї головної проблеми – проблеми розуміння – можна досягти дуже багато. Варто ще сказати про три глобальні проблеми, які будуть вирішуватися в рамках цієї програми – це проблема знань, проблема розумінь, проблема підтримки сімей та дітей, які живуть з ВІЛ-СНІДом».

За даними ЮНІСЕФ – дитячого Фонду ООН - кожної хвилини на планеті одна дитина помирає від хвороби, пов`язаної зі СНІДом, одна дитина інфікується вірусом, а четверо підлітків стаються ВІЛ-позитивними. Окрім того, майже 15 мільйонів дітей через СНІД втратили одного з батьків.

Українська статистика така – від ВІЛ-інфікованих матерів народилося вже майже 10 тисяч ВІЛ-позитивних дітей, і майже 200 з них вже померли через СНІД. Якщо в дорослої людини СНІД розвивається через 5 чи навіть 12 років після потрапляння в органiзм вірусу, то в дітей значно швидше. Лише 5 відсотків українських дітей, що вражені вірусом отримують лікуванням і лише 1 відсоток має доступ до основного препарату -котрімоксазолу.

Українські лікарі скаржаться на те, що протиснідові препарати коштують дорого, однак за словами представника ООН в Україні Джеремі Гартлі, зараз проводиться робота з фармацевтичними компаніями задля зниження вартості:

«Не зважаючи на нашу готовність і далі працювати на зниження препаратів, варто зазначити, що Україна нині платить одну з найнижчих у світі цін на ці ліки. Ми будемо пробувати, проводячи переговори з фармацевтичними компаніями, аби вони не робили значного ціноутворення».

Україна зі свого боку нарешті має зорганізувати єдине в країні відділення для інфікованих дітей. Досі всі вони лікуються в інфекційних лікарнях .

Головні профілактичні засоби у боротьбі проти СНІДу найперше мають спрямовуватися на молоде покоління та дітей, вважають в ЮНІСЕФ. Водночас хворі діти також мають бути забезпечені адекватним лікуванням та нормальним ставлення оточуючих. В Україні, як уважають, з цим справи зараз не найкращі.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG