Спеціальні потреби

Порошенко повертається в полiтику


Колишній голова Ради нацбезпеки і оборони України Петро Порошенко повертається у велику політику. Після закриття всіх порушених проти нього кримінальних справ він планує знову працювати у парламенті. А ще вимагатиме покарати всіх, хто безпідставно звинувачував його у корупції.

Впливовий український політик Петро Порошенко вважає, що нарешті має всі юридичні підстави говорити – у корупції його звинувачували несправедливо. Всі порушені проти нього кримінальні справи – закриті. При чому, як сказав вiн, зробив це суд:

«Я щасливий тим, що на сьогоднішній день ми маємо всі підстави стверджувати, що в цьому скандалі, який був порушений, і за який чіплялися певні політичні представники, які взяли на себе роль піарщиків [Зiнченко, Томенко, Турчинов] – поставлено крапку. Порошенко захистив себе в суді. Я би дуже хотів, щоби всі подібні звинувачення, в тому числі й щодо відомих політиків, пройшли ту ж саму процедуру. Тоді це буде чесно».

Але й цього Порошенкові мало. Він хоче довести в суді не тільки свою непричетність до фактів корупції, а й взагалі відсутність події злочину. А ще політик вимагає від Генпрокуратури публічних вибачень за шкоду своїй репутації і покарання тих, хто всупереч закону порушував проти нього кримінальні справи. Маючи судову ухвалу про безпідставність висунутих йому звинувачень, Порошенко планує повернутися у політику. І оскаржуватиме в суді рішення Верховної Ради про позбавлення його депутатського мандату.

Порошенко визнає, що скандал завдав його іміджу непоправної шкоди. За рівнем недовіри суспільства він навіть обігнав колишнього главу президентської адміністрації Медведчука. Каже – що не мав змоги захистити ствою репутацію. Опоненти ухилялися від публічних дискусій на телеканалах. Зараз його позиції виглядають сильніше – і він через суд вимагатиме від Зінченка та Турчинова публічних вибачень. Поки що просить їх оприлюднити будь-які докази на підтвердження висунутих звинувачень:

«Ви щось маєте – передайте журналістам. Нехай вони зможуть це оцінити, сформувати власну позицію і проінформувати про це громадськість. Мені давали абсолютно дивні пояснення – що це все матеріали, які знаходяться в кримінальній справі і ми не можемо це розголошувати. От на сьогоднішній день, будь-ласка, розголосіть, щоб усі переконалися, в тому, які дурниці вони передали в Генпрокуратуру. Щоб не з`являлося враження якихось таємних але серйозних фактів».

Опоненти Порошенка – колишній держсекретар Олександр Зінченко та екс-керівник СБУ Олександр Турчинов вже прокоментували останні події. Вони вважають, що справи проти Порошенка закрили за вказівкою політичного керівництва країни. Втім, не сказали, чи збираються оприлюднювати якісь докази протиправної діяльності колишнього секретаря РНБО.

Екс-генпрокурор Святослав Піскун також вважає, що справу проти Порошенка закрили незаконно. Каже, що звинувачення грунтувалися на свідченнях декількох депутатів. Відтак – їх треба притягнути до відповідальності за наклеп.

Внаслідок корупційного скандалу президент відправив у відставку уряд Юлії Тимошенко. Соціологи кажуть про значне падіння довіри громадян до влади та окремих політиків.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG