Спеціальні потреби

В Україні обговорюватимуть молдовські питання


Сьогодні в Україну прибув президент Молдови Михайло Воронін. Офіційно повідомляють лише про зустріч віч-на-віч із президентом Ющенком, однак очікується, що під час візиту буде обговрюватися питання врегулювання придністровської кризи.

Останній раз Михайло Воронін приїздив в Україну напередодні виборів у Молдові. Кажуть, що тоді він заручався підтримкою Києва, оскільки мав не дуже добрі стосунки з Москвою. Пізніше в Кишиневі пройшов саміт ГУАМ, на якому Україна спробувала зробити заявку на регіональне лідерство і запропонувала свій план врегулювання давньої придністровської кризи. Експерти казали, що у разі успіху, це посилило б позиції нової української влади в очах Заходу. Це також означало б, що Київ відмовляється від неофіційної підтримки придністровських сепаратистів, без якої це утворення не могло існувати, вважають деякi оглядачi.

Український план вирішення конфлікту передбачав вибори у Придністров`ї та його приєднання до Молдови на правах автономії. Вибори мали відбуватися під ретельним контролем міжнародних спостерігачів.

Деякі експерти чекали від України більш рішучих дій, зокрема блокування каналів контрабанди. Українські та польські оглядачі заявляли, що такий план був погоджений з Росією, у якої чимало інтересів у цій зоні.

Молдова досить стримано спочатку оцінила план, запропонваний Ющенком і розроблений Порошенком, однак зараз готова обговорювати його докладніше. Натомість в Україні план піддали різкій критиці вже політики. Екс-глава СБУ Олекснадр Турчинов заявив, що Порошенко під час підготовки врегулювання придністровської кризи тиснув на силові органи Молдови, аби владнати власні проблеми, закрити кримінальні справи.

Секретар РНБО Петро Порошенко вже у відставці, однак проблема влаштування придністровської кризи залишається. Проблеми всередині Україні суттєво знижують її шанси зміцнити свій вплив в регiоні і серйозно зайнятися врегулюванням придністровської проблеми, яка вже чимало років залишається головною чорною дірою для контрабанди у Європу.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG