Спеціальні потреби

Пiсля заяв Зiнченка таки порушено кримiнальнi справи


П`ять кримінальних справ порушила Генпрокуратура України за результатами перевірки заяв екс-держсекретаря Олександра Зiнченка щодо корупції в найближчому оточенні президента. При цьому у жодній зі справ про корупцію не йдеться. Подробиці повiдомив на брифінгу генеральний прокурор Святослав Пiскун.

Після слів президента “я не вірю у вину Порошенка” багато хто в Україні вважав рішення Генпрокуратури визначеним наперед. Сумнівів у тому, що звинувачення про корупцію у вищих ешелонах влади будуть неупереджено розслідувані, додавало сказане генпрокурором – мовляв, доказів нема, є лише заяви. А напередодні в ефірі телеканалу 1+1 сам головний звинувачуваний назвав подані проти нього матеріали “купою сміття”.

І все ж на десятий день, призначений главою держави для оприлюднення результатів перевірки, Генеральна прокуратура видала сенсацію. За фактами, викладеними в заявах екс-держсекретаря Зінченка, порушено 5 кримінальних справ. До кола підозрюваних входить колишній секретар Радбезу, найближчий соратник, друг і кум президента Петро Порошенко, і Генпрокурор обіцяє, що через 2 місяці розслідування справи направлять до суду: «Я вважаю, що ми працюємо на суд, на судове рішення, і ці справи не будуть закриті, а будуть направлені до суду», -- зазначив вiн.

Водночас, як повідомив Святослав Піскун, кримінальні справи відкриті не проти тієї чи іншої конкретної особи, а за фактом злочину:

«Якщо порушена кримінальна справа за фактом, це не означає, що вона порушена конкретно проти Порошенка чи Іваненка чи когось іншого. Хоча, ви розумієте, що якщо йдеться про порушення кримінальної справи, будуть перевірені на предмет участі у скоєнні злочину – тобто факт злочину встановлений, це зрозуміло, да? Для того щоб встановити, хто прийняв в ньому участь і яку, порушується і розслідується кримінальна справа. Крапка».

Генеральний прокурор заявив також, що встановлені факти злочину не стосуються власне корупції:

«Підстав вважати дії корупційними, за які передбачена відповідальність за корупцію, не вбачається. Є інші злочини, які передбачені іншими статтями, по яких порушено цілий ряд кримінальних справ».

За словами Піскуна, йдеться про тиск на суддів та протидію законній господарській діяльності. В обвинуваченнях, зокрема, фігурують епізоди втручання службових осіб Радбезу в судові рішення стосовно Северодонецького об`єднання “Азот”, Нікопольського заводу феросплавів, та скандально відома історія з новобудовою на Грушевського 9 у столиці. Перевірка звинувачень про буцімто злочинні дії Порошенка у Придністров`ї ще триває – щодо цього Піскун чекає з Молдови відповіді на свій запит.

Що ж до помічника президента Третьякова і лідера фракції Наша Україна Мартиненка, на чию адресу також були висунуті звинувачення в корупції, то їхня причетність до скоєння злочинів за згаданими кримінальними справами не встановлена. Як заявив генпрокурор, вони чисті перед законом.

А тим часом рішення Генеральної прокуратури прокоментував екс-держсекретар Олександр Зінченко. Як сказано у розповсюдженій його прес-службою заяві, відкриття Генпрокуратурою низки кримінальних справ за викладеними ним фактами засвідчує, -- цитуємо -- що процеси, які відбуваються у вищих ешелонах влади, мають дійсно загрозливий для держави характер. Навіть упереджене ставлення у заявах деяких представників влади щодо безпідставності звинувачень Зінченка не могло завуалювати тих дій, які чиняться особами з високми званням державного службовця України. Таким чином, на жаль, відділення бізнесу від влади, відмова від адмінресурсу та тиску на судові органи не відбулось, підкреслюється в заяві.

Водночас Олександр Зінченко висловлює впевненість: Україна виправдає виклики сьогодення щодо верховенства права та прозорості дій влади. Він переконаний, що буде забезпечено подальше неупереджене розслідування фактів, про які йшлося у заявах, поданих ним до правоохоронних органів.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG