Спеціальні потреби

В Україні пропонують ввести уроки християнської етики


З 1 вересня в українських школах може з’явитись новий предмет – основи християнської етики. З такою пропозицією до президента, уряду та Верховної Ради звернулись глави традиційних християнських конфесій України.

Близько 40% громадян України не проти того, щоб в українських школах викладали християнську етику, твердять священики, посилаючись на дані соцопитувань, проведених центром Разумкова. Саме тому, об’єднавши свої зусилля заради такої справи, представники Української Православної Церкви Московського Патрiархату, Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви та Української Греко-Католицької Церкви запропонували створити освітньо-церковну комісію при Кабінеті Міністрів. Першочерговим завданням цієї комісії має бути створення у двомісячний термін цілісної програми духовно-моральної просвіти в Україні.

Вже з 1 вересня основи християнської етики пропонують поетапно вводити у навчальні програми середніх шкіл. За словами референта Бюро Української Греко-Католицької Церкви в Києві отця Романа Небожука, дітям викладатимуть загальні знання, які не протирічать ідеям жодної з християнських конфесій. Крім того, сказав вiн, їм розповідатимуть і про культури інших народів, що живуть на території України:

«Найлегше розділити дітей і сказати, нехай кожен вивчає свої традиції. Значно важче, але виглядає, що це є перспективний варіант, домовитись так, щоби цей предмет, тобто, як культура, був об’єднавчим предметом. І тоді я не думаю, що якщо мусульманська дитина буде знати певні символи, які сформували цю державу і якщо єврейська дитина буде знати, що означає неділя для християн, а ми християни будемо знати, що означає шабат для євреїв, то я не думаю, що це буде нас ділити, а навпаки допоможе нам краще співжити».


Подібний досвід викладання християнських цінностей в Україні вже є. Член-кореспондент Академії наук України, представниця українського коледжу імені Сухомлинського Василина Хайрурина, каже, що в їх навчальному закладі, християнську етику викладають вже понад 10 років:

«В нас у школі ведеться „Етика: християнські засади” – три роки. І християнська етика велась. Практично це те саме, але 5 років. Ведемо з перший по одинадцятий клас. Почали вести не з першого класу і вирощувати, а відразу з перший, по 11-й клас. Практично, в початковій школі в нас етика є, як предмет, вже понад 10 років. І ви знаєте, що практично за оці 11 років, в нас тільки один батько сказав, що „я войовничий атеїст і забираю своїх дітей зі школи”».

Представники церков обіцяють, що навчання християнській етиці у школі будуть проводити досвідчені викладачі. Щоправда, на їх підготовку лишилось не так багато часу. Саме тому введення нового предмету пропонують робити поетапним, а для вчителів, що викладатимуть цю дисципліну, церкви обіцяють провести навчальні бліц-курси.

А от чи стане подібна ініціатива одним з кроків для об’єднання українських Церков, поки що говорити зарано. Протоієрей УПЦ Андрій Ткачов каже, що це питання дуже складне і об’єднання навряд чи вдасться досягти такими засобами:

«Чи це буде першим кроком для об’єднання – це надто велике питання для того, щоб про нього говорити. Один з богословів сказав так, - що єдність Церкви не досягається, а спостерігається. На якомусь етапі можна спостерігати єдність, а не якимись там алгоритмами, чи технічними діями досягати її. Ми не знаємо майбутнього. Ми знаємо те, що ми можемо робити разом. Ось це ми можемо робити разом. Ще є певний ряд питань, які ми можемо робити разом. Є певні речі, які ми не можемо робити разом. Це євхаристичне єднання – цього нема. Ми не прогнозуємо майбутнє. То що ми можемо робити разом, ми мусимо робити разом. Це дійсно реальні засади єднання, принаймні уникання таких непотрібних протиріч і конфронтацій».

Викладати новий предмет священики пропонують з перших класів. Церкви не наполягають, щоб дітей навчали з-під палки, але кажуть, що батьки мають серйозно поставитись до того, щоб їх діти добре засвоювали християнську етику.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG