Спеціальні потреби

Новi заходи проти торгiвлi дiтьми в Українi


Напередодні дня захисту дітей Міністерство у справах молоді та спорту, Міністерство внутрішніх справ та громадська організація „Ла Страда” намагаються привернути увагу громадськості до проблеми сексуальної експлуатації та торгівлі дітьми в Україні. За даними МВС, від початку року в Україні було зареєстровано 88 злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми. Серед постраждалих – 15 неповнолітніх.

Щороку в Україні від сексуального насильства потерпає 7-8 тисяч дітей. Такі дані оприлюднила координатор програм захисту прав дітей Міжнародного жіночого правозахисного центру „Ла Страда – Україна” Тетяна Дорошок. За її словами, лише у Києві щомісяця трапляється близько 10-ти таких випадків. Щоб якось допомогти дітям, у центрі працюють дві гарячі телефонні лінії. Зателефонувавши туди, дитина завжди може отримати підтримку та допомогу, говорять в органiзацiї. У багататьох колах кажуть, що останнього часу існування подібних проблем українська влада не визнавала і не хотіла взагалі піднімати цю тему. Проте, за словами представника Міністерства у справах молоді та спорту Вікторії Яловської, кілька досліджень підтвердили існування проблеми:

«На замовлення міністерства у 2003-2004 роках було проведено два дослідження: „Жорстоке поводження з дітьми в Україні” та „Ситуативний аналіз розповсюдження комерційної сексуальної експлуатації дітей в Україні”, які підтвердили і показали, що в Україні існує проблема. І ще недостатньо механізмів швидкого та ефективного захисту дітей, не вистачає відповідних спеціалістів. З того часу ми почали будувати свою роботу, зважаючи на цю проблему, а також у тісній співпраці з громадськими організаціями.

Від початку року в Україні вже почала діяти спільна програма Центру „Ла-Страда” та Міністерства у справах молоді, під назвою „Розвиток національної системи допомоги дітям, потерпілим від торгівлі людьми та сексуальної експлуатації”. Крім то міністерство, намагається реорганізувати дитячі притулки та розробляє проект створення дитячих містечок для безпритульних дітлахів. До справи захисту дітей вже давно залучились і правоохоронці. Як стверджує начальник Управління кримінальної міліції у справах неповнолітніх Михайло Цимбалюк, на облік МВС за втягування дітей у кримінальну діяльність вже поставлено понад три тисячі осіб. За його ссловами, особливу увагу міліція звертає на продаж дітей:

«Нас поряд з цим турбує факт торгівлі дітьми, яких тим чи іншим чином, всиновлюючи, вже наперед плануючи відправлення їх за кордон, і подальшу експлуатацію, чи сексуальну, чи, не дай Боже, ви знаєте, існують такі факти з використанням внутрішніх органів тих дітей, яких вивозять за кордон. Через те, за вказівкою міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, наш підрозділ працює з органами, які займаються опікою та усиновленням дітей з метою попередження таких злочинів.

Михайло Цимбалюк додав, що для того, щоб зменшити кількість злочинів по відношенню до дітей, у кожній школі має існувати спеціальний кабінет представника міліції у справах неповнолітніх. Крім того непогано себе зарекомендувала практика позавідомчої охорони навчальних закладів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG