Спеціальні потреби

Буш назвав Грузiю «маяком свободи»


Вашингтон – 10 травня. Президент США Джордж Буш у вівторок перебував з офіційним візитом у Грузії. Виступаючи перед багатотисячним натовпом на площі Свободи в Тбілісі, американський лідер заявив, що Грузія служить прикладом того, як народ може повстати і відстояти свободу. Буш назвав Грузію маяком свободи для усього світу.

На площі Свободи у Тбілісі, за деякими підрахунками, зібралось щонайменше 100 тисяч людей. Багато з них тримали у руках американський та грузинський прапори. Натовп з ентузіазмом вітав Джорджа Буша, якого супроводжував президент Грузії Михаїл Саакашвілі. У 2003 році на цій самій площі тисячі грузин домоглися відставки тодішнього президента Едуарда Шеварднадзе.

У 1989 році, коли ця площа ще носила ім'я Леніна, радянські війська криваво придушили тут мирну демонстрацію. Часи змінилися. Нині на ній промовляв президент США:

«Під пильним поглядом Леніна тисячі грузин молились, постали і відстояли незалежність. Радянська армія придушила цей протест, але не змогла зламати дух грузинського народу».

Президент Буш також подякував Грузії за те, що вона відправила своїх солдатів в Ірак разом з військами коаліції, і за те, що Грузія не виводить звiдти своїх військ, незважаючи на складне становище з безпекою.

Напередодні, у понеділок, Джордж Буш провів спільну з президентом Грузії Михаїлом Саакашвілі прес-конференцію. Він заявив, що під час свого візиту до Москви цього тижня, він розмовляв з президентом Росії Володимиром Путіним про необхідність закриття двох росiйських військових баз на території цієї кавказької країни. Грузія наполягає на необхідності виконання Росією взятих на себе у 1999 році зобов`язань перед Організацією з питань безпеки та співробітництва у Європі. Джордж Буш:

«Путін нагадав мені, що існує угода 1999 року. Він сказав, що росіяни готові працювати з урядом, щоб виконати взяті на себе зобов'язання у відповідності до цієї угоди».

Грузія заявила минулого місяця, що Росія погодилась закрити свої бази у 2008 році. Але міністр оборони Росії Сергій Іванов пізніше заявив, що їм потрібно щонайменше чотири роки, щоб завершити виведення з Грузії російських військових.

Між тим президент Грузії Михаїл Саакашвілі закликав провести в Ялті конференцію, присвячену новим демократіям у Європі. Метою такого зібрання, на його думку, мало б стати поширення свободи як у причорноморському регіоні, так і за його межами. Думки з цього приводу Саакашвілі висловив у інтерв'ю газеті «Вашингтон пост». За словами президента Грузії, нова Ялтинська конференція об'єднала б держави на кшталт Грузії та України в зусиллях зміцнити вже існуючу там демократію. Президент Саакашвілі додав, що зустріч допомогла б паросткам демократії в таких країнах як Білорусь, Зімбабве, Бірма та Куба. Грузинський лідер підкреслив, що нова конференція стала б проявом відкритої дипломатії, подібно до зустрічі, яка відбулася в Ялті 1945 року. Тоді, як відомо, керівники Сполучених Штатів, Великобританії та СРСР окреслили плани відбудови зруйнованої війною Європи.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG