Спеціальні потреби

Вiдзначення Дня перемоги у Києвi


Kиїв – 9 травня. В Україні шістдесятиріччя Перемоги відзначали урочистою ходою. В центрі Києва, попри негоду, вшанувати ветеранів зібралися десятки тисяч людей. Президент Вiктор Ющенко вкотре закликав колишні воюючі сторони до примирення.

На противагу помпезному параду в Москві, в українській столиці 60-у річницю Перемоги відзначали демократично і по-родинному просто. Цьогоріч не було традиційних урядових трибун – натомість урядовці, і серед них президент з дружиною і донькою, разом з ветеранами крокували святковим Хрещатиком.

Урочистий настрій не зіпсувала ні нетипова для 9-го травня холодна дощова погода, ні необхідність чекати, доки Ющенко повернеться з Москви. В музеї Великої Вітчизняної війни просто неба, куди прибули колони, ветерани куштували традиційну солдатську кашу з польових кухонь, пили фронтові сто грам і слухали промову глави держави. Він побажав їм здоров`я, попросив жити якомога довше і вкотре закликав до примирення усіх, хто воював за Батьківщину, хай часом і по різні боки барикад:

«Звертаюсь до вас, шановні ветерани, знімаю перед вами шапку і прошу вас: подайте один одному руки. Це потрібно майбутньому України, це потрібно для того, щоб ми продемонстрували: в українському суспільстві все гаразд. Ми через прощу прийшли до порозуміння і примирення».

Однак ідею примирення з колишніми вояками УПА більшість колишніх солдатів Радянської Армії і зараз, через 60 років після закінчення війни, категорично не сприймає. Говорить ветеран Великої Вітчизняної Всеволод Козоріз:

«Примирення не буде. Примиритися можемо тільки після того як наше покоління піде в інший світ».

«Не може бути ніякого примирення. З ким примирятися – з ворогами?” – додає фронтовик Ілля Мирошников.

А тим часом інший колишній солдат Радянської Армії, Іван Говда зі Львова, каже, що підтримує заклик президента на загальне примирення ветеранів:

«В нас є таке переконання, що цей заклик буде все-таки послуханий, і я впевнений, що таке примирення відбудеться, вже ознаки його є сьогодні».

«І що ми не поділили, скажіть, будьте добрі», -- додає також львів`янин, фронтовик Василь Шульга. Обоє входять до Всеукраїнського об`єднання ветеранів, яке очолює народний депутат Ігор Юхновський. В день 9 травня це ветеранське об`єднання показало приклад можливості примирення, поклавши квіти до пам`ятників усім полеглим у тій війні – як воїнам Радянської Армії, так і Української повстанської, і навіть на могили полеглих солдатів Німецького вермахту.

Втім, подібні приклади взаємного всепрощення наразі поодинокі. За даними соцопитування, проведеного напередодні Дня Перемоги Центром Разумкова, мешканці України воліють радше підтримати примирення ветеранів радянських і німецьких військ, аніж ветеранів УПА і Радянської Армії. Колишніх прямих ворогів – німців з українцями – згодні примирити 37% опитаних, тим часом як самих українців по різні боки барикад – тільки 33%.

Згідно з результатами іншого опитування, яке провів до 9 травня Фонд «Демократичні ініціативи», половина населення мало або нічого не знає про діяльність ОУН-УПА. І та ж половина населення заявляє, що до діяльності цих організацій ставиться різко негативно.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG