Спеціальні потреби

Президент Зеленський заблокував "телеканали Медведчука"


"Опозиційна платформа - За життя" ініціює імпічмент глави держави

2 лютого президент Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів у дію рішення РНБО, ухвалене напередодні.

Ідеться про застосування персональних санкцій проти соратника Віктора Медведчука Тараса Козака, якому належать три загальнонаціональні телеканали NewsOne, Channel 112 і ZIK.

В результаті указу Зеленського телеканали були негайно відімкнені від ефіру.

Своє рішення президент пояснив у Twitter.

"Санкції - важке рішення. Україна рішуче підтримує свободу слова. Але не пропаганду, фінансовану країною-агресором, що підриває Україну на її шляху до європейської та євроатлантичної інтеграції. Боротьба за незалежність - це боротьба в інформаційній війні за правду та європейські цінності", - твітує Зеленський англійською мовою.

Натомість пропрезидентська партія "Слуга народу" поки що не оголосила єдину позицію стосовно запроваджених санкцій. "Слуги" зберуть засідання фракції, щоб обговорити блокування телеканалів Медведчука. Про це повідомив очільник фракції Давид Арахамія.

Як відомо, один із лідерів "Слуги народу", голова Верховної Ради Дмитро Разумков не підтримав рішення РНБО про блокування телеканалів, утримавшись при його ухваленні.

А тим часом "Опозиційна платформа - За життя", до якої належать Козак і Медведчук, пригрозили Зеленському імпічментом.

"Зеленський кинув виклик народу України", - заявив з парламентської трибуни, заблокованої партійцями ОПЗЖ, нардеп Вадим Рабинович.

За словами Рабиновича, "це справжній фашизм" і придушення свободи слова.

"Ми ініціюємо процедуру імпічменту президента Зеленського", - анонсував народний депутат.

А от у "Європейській солідарності" привітали рішення РНБО. Як заявив голова фракції ЄС Петро Порошенко, "Канали групи Медведчука стали відвертим знаряддям російської інформаційної війни проти України. І у цій війні Україна має право і повинна захищатися, використовуючи для цього всі наявні інструменти".

Екс-президент нагадав, що свого часу заборонив в Україні російські телеканали і соціальні мережі. Зробити те саме з каналами кума Путіна Медведчука завадили вибори, - пояснює Порошенко.

"У жовтні 2018 року саме наша команда ініціювала і ухвалила постанову про обмежувальні заходи щодо проросійських українських телеканалів. Єдина причина, з якої постанова не була реалізована тоді, полягає в тому, що вона наклалася на початок виборчої кампанії. Закриття каналів під час виборів створило би фундаментальну проблему з їх визнанням як чесних та прозорих. Ми відклали це на поствиборчий період. Але вибори виграв пан Зеленський. ..."- написав п'ятий президент у своєму Facebook.

Як він додав, "Це — відповідь тим, хто всю ніч по команді Банкової волав «а чому ж це рішення не прийняв Порошенко».

Що ж до українського медіасередовища, то тут ставлення до новини неоднозначне. Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко назвав закриття медведчуківських телеканалів надзвичайною ситуацією і наступом на свободу слова.

"Позбавлення БЕЗ СУДУ багатомільйонної аудиторії доступу до українських ЗМІ, заборона сотням журналістам та медійникам права на професію - це наступ на свободу слова", - написав Томіленко.

Дивіться також: Олексія Навального засудили до трьох з половиною років ув’язнення в колонії загального режиму. В

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG