Спеціальні потреби

Новий держсекретар США провів перші телефонні розмови на посаді


«Під час каденції Блінкена, США продовжуватимуть співпрацювати з Україною для досягнення її євроатлантичних прагнень та побудови успішного та світлого майбутнього для всіх українців», - запевнили в Посольстві США в Україні

Держсекретар США Ентоні Блінкен заступив на посаду в другій половині дня у вівторок після затвердження його кандидатури Сенатом США. В той же день він провів перші телефонні розмови в якості головного американського дипломата.

Першими Блінкен зателефонував очільникам дипломатичних відомств Канади, Південної Кореї, Японії та Мексики. Президент США Джо Байден також першу свою телефонну розмову на посаді провів саме з лідером Канади.

Під час розмов Блінкен підкреслив важливість партнерства з цими країнами. Під час розмови з міністром закордонних справ Японії, Блінкен підкреслив важливість співпраці США, Японії та Південної Кореї задля забезпечення стабільності в регіоні.

За часів адміністрації попереднього президента США Дональда Трампа, відносини США з кожною з цих чотирьох країн відзначались зростанням напруги, зауважують ЗМІ. Так, між США та Канадою і Мексикою посилилось протистояння в сфері торгівлі та імміграційної політики. Трамп також скасував спільні військові навчання з Південною Кореєю. Стосунки з Японією в сфері торгівлі також позначились низкою суперечок, відзначає видання Politico.

Прихильність розбудові альянсів адміністрації Байдена стане поворотом у зовнішній політиці, порівняно з адміністрацією Трампа, який проголошував підхід «Америка насамперед», зауважують оглядачі.

Все ж, в одному із своїх перших твітів на посаді, Блінкен підкреслив важливість керівної ролі Америки у світі.

«Керівна роль США має значення, ми маємо унікальну здатність згуртовувати інші країни, щоб протистояти викликам та використовувати можливості нашого часу», - наводить посольство США в Україні один із перших твітів Блінкена в якості держсекретаря.

Керівна роль Америки має значення. Реальність полягає у тому, що світ сам себе не організує.
Ентоні Блінкен

Під час слухань в Сенаті 19 січня Блінкен заявляв про свою відданість поновленню альянсів, активізації роботи Державного департаменту та посиленню ролі США в світі: «Керівна роль Америки має значення. Реальність полягає у тому, що світ сам себе не організує. Коли ми не долучені, коли ми не ведемо за собою, ймовірно відбувається одне із двох: або якась інша країна хоче зайняти наше місце, але, ймовірно, не так, щоб це просувало наші інтереси та цінності, або, що можливо так само погано, ніхто цього не робить і тоді маємо хаос. В будь-якому разі це не йде на користь народу Америки».

В посольстві США в Україні також запевнили - співпраця США та України триває.


Під час слухань в Сенаті Блінкен виступав за продовження оборонної підтримки України.

Дивіться також: Сенат США у вівторок затвердив Ентоні Блінкена на посаді Державного Секретаря США. Відео

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG