Спеціальні потреби

США: Санкції змусили Кремль обирати - продавати нафту зі знижкою, чи витрачати кошти на "тіньовий флот"


Росія витрачає "надзвичайні кошти" на побудову тіньового флоту. Інакше ці кошти могли б піти на війну, кажуть в уряді США. Фото: нафтовий танкер NS POWER в порту в російському Владивостоці
Росія витрачає "надзвичайні кошти" на побудову тіньового флоту. Інакше ці кошти могли б піти на війну, кажуть в уряді США. Фото: нафтовий танкер NS POWER в порту в російському Владивостоці

США та союзники по G7 та в Євросоюзі розробляють нові кроки санкційного режиму проти Росії в сфері нафтоторгівлі.

В уряді США переконані: обмеження ціни на нафту, яке країни "Групи семи", ЄС та Австралія встановили майже рік тому, працює. Як запевнила союзників міністерка фінансів США Дженет Єллен у своєму зверненні на засіданні МВФ та Світового банку в Марокко, обмеження "значно зменшило нафтові надходження Росії за минулі десять місяців, одночасно просуваючи стабільність енергоринків". За оцінками уряду США, за вісім місяців дії цінового обмеження виручка РФ від нафтоторгівлі скоротилась на 45%, порівняно з цим періодом минулого року.

Цінове обмеження не дозволяє західним страховим компаніям та перевізникам надавати послуги з постачань російської нафти, якщо її ціна перевищує ліміт в 60 доларів за барель.

Скептики зазначають, що останнім часом все більше російської нафти торгується поза ціновим обмеженням, а Росія створила цілий "тіньовий флот", який діє поза західною системою страхування і переводить російську нафту.

​Росія витрачає "надзвичайні кошти", щоб обійти санкції

Інакше ці кошти б витрачались на полі бою
в.о. заступника помічника міністра фінансів США Ерік Ван Ностренд про те, що робив би Кремль, якщо б Захід не обмежив ціну на російську нафту

Те, що все більше російської нафті продають в обхід обмежень, - очікуваний тренд після майже року дії ліміту, а дії Росії з побудови альтернативної інфраструктури для нафтоторгівлі збільшують витрати Кремля, відповідає виконувач обов'язків заступника помічника міністра фінансів США Ерік Ван Ностренд.

"Нафтоторгівля відбувається поза системою G7 лише тому, що Кремль здійснив надзвичайні інвестиції на побудову цієї інфраструктури. Інакше ці кошти б витрачались на полі бою", - заявив Ностренд під час конференції в американському Інституті Брукінгза 16 жовтня.

"Ми знаємо, що побудова Путіним альтернативної екосистеми, поза досяжністю G7, дуже витратна", - додав він.

Ностренд відзначив, що санкційна система мала на меті як обмежити надходження Кремля, так і не допустити зривів постачань нафти на світові ринки.

"Зараз світові ринки добре забезпечені нафтою, а Росія все ще має обирати між тим, щоб погоджуватись на значну знижку, якщо вони продають нафту через тих, хто надає послуги в межах обмеження G7, або нести надзвичайні витрати на побудову альтернативної екосистеми без послуг G7", - додав посадовець.

Велика причина, чому спрацювало цінове обмеження, це те, що Москва мала стимул зберегти експорт, а не прибрати його, а це було під великим питанням на початку
Клей Сігл директор зі світових нафтових послуг Rapidan Energy Group

Раніше аналітики закликали значно знизити цінове обмеження на російську нафту з теперішніх 60 доларів за барель. Однак, якби цінове обмеження було нижчим, каже Клей Сігл директор зі світових нафтових послуг Rapidan Energy Group, Росія могла б обрати іншу тактику - і зменшити постачання нафти на світовий ринок, спричинивши світову нафтову кризу.

"Велика причина, чому спрацювало цінове обмеження, це те, що Москва мала стимул зберегти експорт, а не прибрати його, а це було під великим питанням на початку, - каже Сігл. - Загальна потреба в державних надходженнях, в час витратної сухопутної війни, підтримує також потребу в нафтових надходженнях, і 60 доларів за барель зберігає доцільність збереження цих постачань. Думаю, ми всі погодимось, що якби санкційна коаліція встановила б обмеження ціни на нафту значно нижче, ніж 60 доларів, Кремль міг прийняти інше рішення і скоротити експорт і навіть за необхідності видобуток нафти, щоб збільшити надходження іншим шляхом, через збільшення світових цін".

Тіньовий флот не може забезпечити весь нафтоекспорт Росії

Хоча Росія і створила "тіньовий флот", він не може повністю задовольнити її потреби в перевезенні нафти, каже дослідник Гарвардського центру європейських та російських студій Крег Кеннеді.

Зараз обсяг тіньового флоту наближається до 40% потреби, каже Кеннеді, і Москва намагається обирати найкоротші шляхи, щоб збільшити ефективність його використання.

"Вони спромоглись вивозити більш як 50% нафти цими кораблями, бо обирають короткі шляхи, щоб отримати більше з меншої кількості кораблів. Але їм багато ще треба всього зробити. Це повільна розбудова. Тому в нас багато впливу через наш контроль західної системи постачань", - каже аналітик.

Кеннеді також скептично оцінив плани Москви налагодити експорт через Арктику. "Це не створить новий потік коштів для Росії в майбутні два-три роки", - каже експерт.

Що далі? Аналітики пропонують посилити вимоги до брокерів, долучити прибережні держави

Щоб завадити Росії обходити обмеження, 12 жовтня США запровадили нові санкції спрямовані проти "тіньового флоту" танкерів, який Росія створила за останній рік, щоб мати змогу торгувати нафтою попри обмеження Заходу.

Зокрема, санкції було накладено на дві компанії, Lumber Marine SA та Ice Pearl Navigation Corp, яким належать судна, що використовували постачальників послуг з країн-підписантів угоди про стелю цін, і які транспортували російську нафти, яка торгувалася вище цінової стелі. Сполучені Штати також заблокували відповідні кораблі, які належать цим компаніям.

Ван Ностренд каже: це друга стадія санкційного режиму, яка зміцнить режим дотримання санкцій.

На додаток до санкцій, Міністерство фінансів також оприлюднило рекомендації для урядів та приватних компаній щодо запобігання уникненню цінових обмежень компаніями, пов'язаними з транспортуванням російської нафти.

Для боротьби з російським "тіньовим флотом", аналітики закликають більш активно долучати прибережні держави, у водах яких відбуваються перевезення російської нафти, а також активніше працювати з брокерами.

Більше працювати з брокерами

Українсько-американська аналітична група Єрмака-Макфола вважає, що лише рекомендації є недостатніми, і пропонує більше долучати європейських брокерів до перевірки документів.

Група в серії твітів закликала Захід посилити вимоги до документів, таких як надання контрактів, фінансової інформації та митних декларацій для перевірки ціни продажу та вартості перевезення. Також, вказують експерти групи Єрмака-Макфола, коаліція має запровадити прозорі критерії і створити "білий перелік" брокерів та трейдерів, уповноважених надавати інформацію щодо ціни.

Долучити брокерів, які допомагають продавати вживані танкери, закликає і Крег Кеннеді.

Понад 80% кораблів тіньового російського флоту куплено на вживаному ринку і в основному від західних продавців, каже він: "Якщо ви продаєте вживаний нафтовий танкер, не продавайте його Росії".

Екологічний аргумент

Тіньовий флот в основному складається із застарілих кораблів і не має страхування від розливів нафти, що має викликати надзвичайне занепокоєння прибережних держав, додає Кеннеді.

"Прибережні країни, такі як країни Балтії, мають поставити собі запитання: якщо завтра буде розлив російської нафти, а вони не убезпечили себе від проходу цих танкерів, для яких не проводиться достатнього ремонту і де немає достатнього страхування, люди питатимуть: Чому ми не вжили цих заходів?"

Група Єрмака-Макфола пропонує загалом активно долучити прибережні країни до забезпечення режиму санкцій. Аналітики групи навіть поділили такі зацікавлені країни на групи:

- Естонія, Латвія, Литва, Польща, Фінляндія, Швеція, Норвегія, Данія та Німеччина для Балтійського моря

- Франція та Велика Британія в Ла-Манші

- Іспанія та Греція в Середземному морі

- Пункти в Азії (аналітики на вказали, які конкретні азійські країни мають долучитись).

Наступні кроки, кажуть в уряді США, будуть спрямовані на забезпечення дотримання санкційного режиму.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Форум

XS
SM
MD
LG