Спеціальні потреби

США погодились розморозити 6$ млрд активів Ірану в рамках домовленості про обмін ув'язненими


В Держдепі оголосили про розмороження частини іранських коштів. Архівне фото: Держсекретар США Ентоні Блінкен
В Держдепі оголосили про розмороження частини іранських коштів. Архівне фото: Держсекретар США Ентоні Блінкен

ВАШИНГТОН — Стали відомі подробиці домовленості про обмін ув’язненими між США та Іраном, а також розмороження США частини коштів Ірану. США вперше визнали, що в рамках угоди вони звільнять п’ятьох іранців, чиї імена іранський уряд підтвердив Голосу Америки.

США вказали, що погодились звільнити п'ятьох іранців у заяві Держдепартаменту, надісланій Голосу Америки ввечері в понеділок.

Кількома годинами раніше західні інформаційні агентства повідомили, що держсекретар Ентоні Блінкен заявив Конгресу США про майбутній крок.

10 серпня США та Іран вже підтвердили, що згідно з угодою про обмін Тегеран також звільнить п’ятьох американських громадян, які, за словами Вашингтона, були незаконно затримані Тегераном.

«Як ми вже говорили раніше, США погодилися дозволити переказ коштів з Південної Кореї на рахунки обмеженого використання у фінансових установах Катару і звільнити п’ятьох громадян Ірану, які зараз утримуються в Сполучених Штатах, щоб сприяти звільненню п’ятьох громадян США, затриманих в Ірані», – написав Голосу Америки представник Держдепу.

Місія Ірану в ООН у Нью-Йорку підтвердила в повідомленні Голосу Америки імена п’ятьох іранців, яких, як вона очікує, буде повернуто до Ірану в результаті обміну полоненими.

Імена вперше оприлюднив раніше в понеділок сайт новин Al-Monitor. Серед п’яти громадян Ірану, названих Іраном, Кавех Лотфолах Афрасіабі, Мехрдад Ансарі, Амін Хасанзаде, Реза Сархангпур Кафрані та Камбіз Аттар Кашані. Імена усіх п'ятьох Голос Америки вперше назвав у статті від 24 серпня як потенційних кандидатів на участь у американсько-іранському обміні. На прохання Голосу Америки підтвердити, чи будуть звільнені п’ять осіб, ідентифікованих Іраном, речник Держдепартаменту відмовився відповісти.

Усі вони були заарештовані за федеральними звинуваченнями в порушенні санкцій США проти Ірану або наданні Тегерану інших форм незаконної допомоги. Також не було підтвердження від США щодо того, коли і як буде проведено обмін п’ятьох американців та п’ятьох іранців.

Представник Державного департаменту сказав, що США продовжують працювати над звільненням п’ятьох американських громадян і уважно стежити за їхнім здоров’ям і добробутом, за допомогою своїх швейцарських партнерів, але додав: «На цей час ми не маємо оновленої інформації».

Іранське державне інформаційне агентство IRNA цитує речника міністерства закордонних справ країни Нассера Канані, який заявив у понеділок, що обмін відбудеться «найближчим часом».

З п'яти осіб, названих Іраном, четверо є іранцями без громадянства США: Афрасіабі, Ансарі, Хасанзаде та Кафрані. Афрасіабі та Хасанзаде є постійними мешканцями США, тоді як Кафрані не має правового статусу в США. П’ятий іранець, Кашані, має подвійне громадянство США. Троє з п'яти перебувають на досудовому звільненні: Афрасіабі, Гасанзаде та Кафрані. Їхнє включення в угоду з ув'язненими означало б, що федеральні звинувачення проти них знімаються, і вони звільняються від обмежень на пересування за межами своїх домівок. Двоє інших, Ансарі та Кашані, відбувають покарання у федеральних в'язницях Луїзіани та Мічигану відповідно. Їхнє включення в угоду означало б їхнє звільнення за кілька місяців до завершення терміну ув'язнення, який закінчується в грудні для Ансарі та в лютому для Кашані.

Розмовляючи з Голосом Америки в понеділок, Баррі Розен, колишній американський заручник в Ірані, сказав, що він очікує, що більшість із п’яти іранців, яких звільнять США, не повернуться до Ірану, оскільки вони мають значні зв’язки зі США. Він сказав, що обмін іранськими та американськими в'язнями на злітному полі аеропорту десь на Близькому Сході забезпечили б Ірану пропагандистський поштовх, але він сумнівається, що США погодяться на це.

Критики політики адміністрації Байдена щодо Ірану заявили Голосу Америки, що угода про звільнення п’ятьох іранців матиме негативні наслідки для США.

«Ісламська республіка розцінить це як значну перемогу своєї стратегії захоплення західних заручників в обмін на викуп і звільнення належним чином засуджених громадян Ірану», — сказала Андреа Стрікер із вашингтонської дослідницької групи Foundation for Defense of Democracies.

«Замість того, щоб зіткнутися з покараннями або наслідками США, режим продовжить викрадати невинних людей», – додала вона.

Адміністрація Байдена відкинула заяви критиків, що розмороження 6 мільярдів доларів коштів, що зберігались у банках Південної Кореї є викупом.

Зазначається, що Тегеран отримає доступ до іранських коштів, які були заморожені в результаті санкцій США, і зможе користуватись ними лише через посередника і лише для гуманітарних закупівель під наглядом США.

Джейсон Бродскі, політичний директор американської правозахисної групи «Об’єднані проти ядерного Ірану», заявив, що вважає, що розморожування США 6 мільярдів доларів мало бути «більш ніж достатньо», щоб забезпечити звільнення американців, утримуваних Іраном.

"Додаткове звільнення іранців, звинувачених у злочинах США, є спробою Тегерана створити фальшиву еквівалентність між системою правосуддя в Сполучених Штатах і системою несправедливості в Ірані", - сказав Бродський.

Сіна Тусі, дослідник Вашингтонського центру міжнародної політики та прихильник нової угоди між США та Іраном, позитивно відреагував на події в понеділок у дописі на платформі соціальних мереж X. «Те, що США та Іран близькі до реалізації угоди, яка трохи полегшить становище родин несправедливо ув’язнених, а також мільйонам іранців, які страждають від економічної кризи, спричиненої санкціями США, — написав Тусі, — це вітається.

У серпні Іран підтвердив, що помістив п'ятьох американських ув'язнених під домашній арешт. США назвали трьох із них: Сіамак Намазі, Емад Шаргі та Морад Тахбаз, але відмовилися назвати імена двох інших, затримання яких раніше не було підтверджено, посилаючись на конфіденційність їхнього приватного життя. Намазі, Шаргі, Тахбаз та ще один із американських в’язнів були переведені з сумнозвісної в’язниці Евін у Тегерані під домашній арешт у невідомий готель, де вони будуть утримуватися під охороною іранських офіційних осіб, заявив адвокат з прав людини Джаред Генсер у заяві 10 серпня. — сказала п'ята американка, жінка, яка вже перебуває під домашнім арештом.

Форум

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG