Спеціальні потреби

Байден подякував ЦРУ за те, що вчасно попередили про плани Путіна


Президента США Джо Байдена вітають співробітники Центрального розвідувального управління під час його візиту до штаб-квартири ЦРУ в Ленглі, Вірджинія, США, 8 липня 2022 р. REUTERS/Кевін Ламарк
Президента США Джо Байдена вітають співробітники Центрального розвідувального управління під час його візиту до штаб-квартири ЦРУ в Ленглі, Вірджинія, США, 8 липня 2022 р. REUTERS/Кевін Ламарк

ЛЕНГЛІ, штат Вірджинія, 8 липня (Reuters). Президент США Джо Байден у п’ятницю подякував співробітникам штаб-квартири Центрального розвідувального управління США за те, що вони попередили світ про плани російського президента Володимира Путіна вторгнутися в Україну, і привітав те, що він назвав «тихою хоробрістю» американських шпигунів.

Відзначаючи 75-річчя ЦРУ, Байден сказав, що він працював із ЦРУ протягом 52 років, спочатку як молодший сенатор у комітеті, створеному в 1975 році для розслідування експериментів із контролю над розумом та інших зловживань з боку агентства.

Розвіддані, зібрані, за його словами, ЦРУ викрили плани Путіна і дозволили Вашингтону попередити інші країни про війну.

«Саме завдяки неймовірній роботі наших професіоналів розвідки ми змогли попередити світ про те, що планує Володимир Путін в Україні», — сказав він.

«Викриття ігор Путіна пробило гігантську діру в удаваності та дискредитувало його брехню про те, що ми робили в Україні».

Перед вторгненням Росії 24 лютого, коли Росія скупчила понад 100 000 військ на українському кордоні, Путін неодноразово звинувачував США та інші західні держави у тому, що вони свідомо створюють сценарій, щоб заманити Москву у війну.

Росія називає свої дії в Україні «спецоперацією».

Промова Байдена була різким контрастом із промовою колишнього президента Дональда Трампа, який виголосив свою першу промову як президент у штаб-квартирі ЦРУ, де він критикував засоби масової інформації та своїх політичних опонентів перед «стіною зірок», що вшановує десятки агентів ЦРУ, які загинули під час виконання службових обов’язків.

Байден зазначив, що цього року до стіни додали дві зірки.

«Ваше фізичне здоров’я та благополуччя критично важливі для мене та для вашого керівництва тут, у ЦРУ», — сказав Байден, мабуть посилаючись на Гаванський синдром - серію аномальних інцидентів зі здоров’ям, які вплинули на близько 200 американських дипломатів і офіцерів розвідки у всьому світі.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG