Спеціальні потреби

На Заході обговорюють роль дронів у обороні України


Архівне фото: турецький дрон "Байрактар", Київ, 20 серня 2021 року
Архівне фото: турецький дрон "Байрактар", Київ, 20 серня 2021 року

Дрони відіграють важливу роль у війні, вважає британське Міністерство оборони.

За оцінками, які оприлюднило відомство в суботу, Росія намагалась використати тактику, яку вона застосовувала в Сирії - визначати цілі за допомогою дронів із подальшими ударами літаками, або артилерією.

Тепер, Росія, ймовірно, переживає нестачу дронів-розвідників, через санкції, що обмежили внутрішнє виробництво. Якщо Росія надалі використовуватиме дрони, це обмежить її здатність проводити розвідку і негатично позначиться на операційній ефективності, йдеться у повідомленні.

Про ефективність використання Україною зроблених в Туреччині дронів "Байрактар" пише видання Naval News. Аналітик Ейч Ай Саттон називає "Байрактар" "привидом Зміїного острова" і описує удари дрона як ефективний засіб, який не дозволив Росії встановити протиповітряну оборону на острові.

В коментарі CNBC Ульріке Франке, дослідниця Європейської ради міжнародних відносин відзначила застосування Україною дронів в нападі на російський корабель "Москва", для того, щоб відволікти оборону судна. Вона назвала таке використання інноваційним.

У війні, де переважає артилерія та танки, дрони не можуть виграти, але вони надають можливість вести бойові дії, говорить професор Портсмутського університету Петер Лі в коментарі для The Guardian. Він відзначає, що в цій війні дрони взяли на себе розвідувальну функцію, яку 100 років тому виконували літаки і Україна швидше і краще реагує на виклики в цій сфері, ніж Росія.

Місяць тому США заявили про поставку до України дронів-камікадзе Switchblades. Ці дрони обладнані сенсорами, що дозволяє більш точно визначати цілі супротивника, заявляли в Пентагоні. Експерти також вказують, що Росія використовує дрони із значною ефективністю.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG