Спеціальні потреби

У Ємені має початися перемир’я


Дим після авіаудару саудівської коаліції по складу зброї на околиці Сани, Ємен, 11 травня 2015 р.
Дим після авіаудару саудівської коаліції по складу зброї на околиці Сани, Ємен, 11 травня 2015 р.

Очікують, що сторони конфлікту в Ємені у вівторок увечері припинять бойові дії та почнуть дотримуватися п’ятиденного перемир’я для того, щоб мирні жителі могли отримати гуманітарну допомогу .

Повстанці хуті, урядові сили та коаліція під проводом Саудівської Аравії, яка упродовж останніх шести тижнів здійснювала повітряні удари в Ємені, пообіцяли дотримуватися перемир’я. Утім, зважаючи на запеклі бої, що точилися в понеділок, певності в дотриманні припинення вогню немає.

Перед початком перемир’я заступниця генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Валері Амос закликала всі сторони припинити насильство та дати змогу гуманітарним працівникам доставити їжу, надати медичну допомогу, забезпечити доступ до чистої води та дозволити людям переїхати до більш безпечних місць.

«Зважаючи на погіршення гуманітарної ситуації в Ємені, де сотні тисяч беззахисних мирних жителів опинилися в епіцентрі боїв і не можуть отримати рятівну допомогу, надзвичайно важливо, щоб ця перерва сталася», – сказала Амос.

За підрахунками ООН, у воєнних діях у Ємені загинули понад 1 400 людей.

Бойовики хуті захопили столицю у вересні, а на початку року просунулися на південь, внаслідок чого президент Абду Рабу Мансур Гаді був змушений утекти до Саудівської Аравії. Наприкінці березня саудити та їхні союзники почали здійснювати повітряні удари по хуті на прохання Гаді.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG