Спеціальні потреби

Росія Греції – не товариш (NYT)


Алексіс Ципрас і Ангела Меркель
Алексіс Ципрас і Ангела Меркель

Попри свою тяжку економічну ситуацію, Греція не повинна просити про допомогу Росію. Про це йдеться в сьогоднішній редакційній статті New York Times.

Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас зустрінеться в Москві з Володимиром Путіним у середу, лише за день до того, як Греція має сплатити 458 млн євро боргу Міжнародному валютному фонду. Перед країною стоїть завдання оздоровити свою зруйновану економіку, і, зважаючи на її тісні історичні зв’язки з Росією, Ципрас може стояти перед спокусою отримати підтримку від Путіна.

«Виглядає очевидним, що Греція не може розраховувати на фінансовий порятунок Росією. Різке падіння цін на нафту та, меншою мірою, західні санкції вдарили по російській економіці та обмежили здатність надавати допомогу іншим країнам», - пише газета.

Ципрас критикував санкції ЄС проти Росії, і оскільки їх потрібно періодично продовжувати, така позиція Греції може бути вкрай шкідливою. Путін використовує розбіжності в поглядах між країнами ЄС на свою користь: так, він недавно надав позику Кіпру в обмін на дозвіл російським військовим кораблям заходити в комерційний порт цієї країни. Крім того, Путін «виплекав» собі союзника в особі угорського прем’єра Віктора Орбана та надав позику крайньоправій французькій партії «Національний фронт», яка в разі перемоги хоче, щоб Франція вийшла з єврозони.

«Якщо Ципрас піде на домовленості з Росією або підтримає Путіна тимчасом як ЄС намагається втримати єдиний фронт у зв’язку з Україною, то лише ще більше відчужить Німеччину, Францію та інші європейські країни», - пише видання.

Відносини Греції з цими країнами вже й так напружені, а їй потрібна їхня допомога для відновлення економіки. Тож Ципрас має остерігатися, щоб його не використали на шкоду європейській єдності, підсумовує New York Times.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG