Спеціальні потреби

Мусульмани бояться осуду після нападу в Парижі


Люди тримають плакат з написом "Я мусульманин. Я єврей. Я католик. Я Шарлі" на демонстрації після нападу на редакцію Charlie Hebdo, 8 січня 2015 р.
Люди тримають плакат з написом "Я мусульманин. Я єврей. Я католик. Я Шарлі" на демонстрації після нападу на редакцію Charlie Hebdo, 8 січня 2015 р.

Мусульмани в Європі вже відчувають, що до них починають ставитися гірше внаслідок стрілянини в Парижі. Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хуссейн сказав у п’ятницю, що після нападу на редакцію видання Charlie Hebdo, який стався цього тижня в Парижі, потрібна «мить спокою».

На церемонії в Женеві у п’ятницю аль-Хуссейн сказав, що іслам не винен у вбивстві 12 людей.

«Зараз нам потрібна мить спокою, а не помста. Ані іслам, ані мультикультуралізм в Європі не винні в кривавому нападі, який стався позаминулого ранку, як почали стверджувати деякі політичні лідери з правого крила».

Певні крайньоправі групи в Європі почали пов’язувати напади з політикою мультикультуралізму. У Великій Британії Найджел Фарадж, керівник крайньоправої політичної Партії незалежності Сполученого Королівства сказав, виступаючи перед ЗМІ, що напад у Парижі був наслідком провалу «мультикультуралізму» або ж «наявністю п’ятої колони в цих країнах».

У Німеччині політична група PEGIDA заявила: напад показав, що ісламісти «нездатні до демократії».

А у Франції Марін Ле Пен, голова крайньоправого «Національного фронту», назвала ісламізм «вбивчою ідеологією».

Мусульманські спільноти в Європі засудили напад. На вулицях Парижа мусульмани говорили про обурення та страх, які вони відчувають.

Осама ель-Таблаві, єгиптянин, який живе у Франції, каже, що ті, хто це вчинив, якщо вони мусульмани, опинилися поза ісламом. Якщо хтось ображає тебе словом, каже він, – образь їх теж словом.

Месуд, француз з Алжиру, каже, що серед мусульман існує великий страх бути звинуваченим у причетності до нападу.

Керул Керстен, фахівець з вивчення ісламу та мусульманського світу в Королівському коледжі в Лондоні, каже, що проти мусульман у Європі підніметься хвиля обурення. За його словами, вона зачепить навіть тих, хто непричетний до радикалізованих елементів мусульманських спільнот.

«Поза сумнівом, серед широких кіл мусульман існує страх і тривога щодо того, що напад у Парижі не тільки погано вплине на сприйняття мусульманських спільнот, а й на їхнє становище в різних європейських суспільствах», – каже Керстен.

За його словами, у нечисельній групі радикальних мусульман висловлюють підтримку нападникам. Утім, хоча радикали загалом і погоджуються, що не можна дозволяти малювати на карикатурах пророка Магомета, існує глибокий розкол щодо вирішення проблеми.

«Це не означає автоматично, що винних у блюзнірстві треба вбивати. Навіть серед радикалів є групи, які виступають за вирішення таких питань у судах або за зміну законодавства в питаннях блюзнірства, єресі та дифамації», – додає він.

За словами Керстена, паризькі напади повинні дати початок широкому обговоренню, як досягти компромісу там, де існує розрив між системами цінностей, між свободою висловлювання та виявом поваги до вірувань людей.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG