Спеціальні потреби

Брати-нападники у Франції були сиротами і мали темне минуле


Брати Куаші: що привело хлопців до тероризму
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Брати Куаші мали невідомого спільника?

«Це сироти, які шукали родину, хотіли кудись належати, і тепер вони відчули, що повинні помститися», - пояснює поведінку хлопців експерт.

Обоє братів Коаші, яких звинувачують у нападі на сатиричний журнал Шерле Абдо, були вбиті під час перестрілки з поліцією. За іронією долі, вони загинули від того ж меча, з яким прийшли. Шаріф та Саїд, які 7 січня вбивали у редакції журналістів, були розстріляні у друкарні на півночі Франції. Аналіз минулого братів Коаші наштовхує на думку, що цього нападу могло б і не статися, якби місцева поліція серйозніше поставилась до їхньої діяльності.

Молодший брат Коаші Шаріф вперше зацікавився Джигадом ще у підлітковому віці на вулицях Парижа. Уже відомий поліції як дрібний злодюжка на цих домашніх відео він виглядає як звичайний безтурботний підліток, що вештається з друзями парком і пробує себе як РЕП-музиканкт, утім безуспішно.

Темна хвиля його життя почалась у 2005-му, коли Шаріфа заарештовали за звинуаченням у тероризмі, після того, як він намагався вступити до Аль-Каїди в Іраку. Наступні кілька років для хлопця минули за гратами.

Вживлені в тіло бомби стали реальною загрозою
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00
Direct link

«Це сироти, які шукали родину, хотіли кудись належати, і тепер вони відчули, що повинні помститися», - пояснює поведінку хлопців Хусейн Рашид, дослідник проекту національної безпеки ім. Трумана (США).

Саїд - старший брат, за даними американського уряду, у 2011 році подорожував до Ємену і тренувався разом з бійцями Аль-Каїди. З усіх груп Аль-Каїди у світі Єменська вважається найактивнішою у нападах на цілі у країнах Заходу. Саме у списку їхніх ворогів числився французький журнал Шарле Абдо.

«Мета Аль-Каїди – мати цілі мережі послідовників у країнах Заходу, які виконуватимуть атаки проти Заходу», - каже екс-директор американського центру боротьби з тероризмом Мет Олсен.

Шаріф загинув у 32 роки, Саїдові нині – 34. Напередодні французька поліція визнала, що їхні імена були відомі спецслужбам і раніше. У США вони обидва входили до списку «нев’їзних». Утім, правооронці у Франції не вважали за необхідне за ними стежити, - розповів Клінт Уотс, старший співробітник Поліцейського Інституту внутрішньої безпеки, що у Джорджтаунському Університеті.

Франція стає військовим лідером Європи?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

«Я думаю, проблема Франції полягає в тому, що вона має замало потужностей, і забагато загроз», - вважає він.

Операція нападу на журнал, за словами оглядачів, була добре спланованою. Утім нападники допустились помилок, що допомогло поліції їх ідентифікувати. Зокрема, один з братів загубив своє посвідчення в залишеному автомобілі. За дании французького уряду, до пошуків підозрюваних залучено 88 тисяч правоохоронців, з яких майже 10 тисяч у Парижі.

Свідки розповідають, що нападники під час атаки на редакцію журналу вигукували «Аллах Акбар», утім також вільно розмовляли французькою. Поліція поки не має пояснення, що стало причиною теракту.

Наступний випуск "Charlie Hebdo" вийде мільйонним накладом
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

За словами української журналістки у Франції Алли Лазарєвої, обоє братів Коаші знайомі з нападником, який наступного дня після теракту, за попередніми даними, убив жінку-поліцейського у Парижі. Журналістка розповідає, що всі троє належать до групи «Бют де Шомон», яка існує з 2001 року. Раніше їм закидали спробу теракту проти американського посольства в Парижі.

Крім того, всі троє знайомі з Фаридом Беньяту, якого французька поліція пов’язує з Аль-Каїдою, - розповіла Голосу Америки Алла Лазарєва.

На відео теракту видно, що озброєний чоловік подає сигнали комусь далі по вулиці. То ж завдання правоохоронців - з’ясувати, хто там ще був, і скільки загалом людей причетно до нападу.

Дивіться також: До влади у Росії можуть прийти жорсткіші за Путіна - Сорос

До влади у Росії можуть прийти і жорсткіші за Путіна - Сорос
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

XS
SM
MD
LG