Спеціальні потреби

У США експерти пропонують план мирного врегулювання української кризи


Експерти у США розповіли про відновлення "холодної війни"
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Експерти у США розповіли про відновлення "холодної війни"

Критична ситуація, що склалась в Україні, вимагає негайних дій, а будь-який необережний крок може призвести до ескалації насильства. Таку думку висловили аналітики і вчені у Міжнародному науково-дослідницькому центрі Вудро Вільсона у Вашингтоні. Вони зібралися, щоб обговорити нову епоху геополітики, перед обличчям якої несподівано опинився світ. «Якщо події в Україні – це не відновлення «холодної війни», то що це?» - задалися питанням вони.

Обговорюючи ситуацію в Україні, експерти не скупилися на критику як в бік Росії, так і Сполучених Штатів. Росію критикували за розпалювання конфлікту в Україні, США – за не надто ефективні спроби врегулювання ситуації.

«Ми більше не можемо перебувати в ролі спостерігача за футбольним матчем, який гадає, хто вийде переможцем. Якщо в Росії немає руху, який би протистояв бажанню їхнього президента розворушити проблеми в Україні (...), тоді зовнішній тиск на Росію має зрости. Але також ми повинні пам’ятати, які двері ми не хочемо зачинити перед Путіним», - сказав колишній посол США в Росії Томас Пікерінґ.

На його думку, знайти двері до порозуміння і залишити їх відкритими в нинішній ситуації вкрай складно. Однак, незалежно від того, готові до цього Україна та світ чи ні, є один аргумент, який має переконати всіх. Це складний стан, в якому опинилась українська економіка.

Томас Пікерінґ продовжив: «Українська економіка перебуває в критичному стані, не говорячи вже про політику. Стало очевидним, що Росія не може контролювати Україну і що Україна не є загрозою для Росії. Тому зброя у цій суперечці має зникнути взагалі. Це час, коли працюючи над економікою можна суттєво вплинути на політику».

Робота над економікою стане найбільшим випробуванням для новообраного президента України Петра Порошенка, вважає директор Інституту Кеннана Метью Рожанські.

«Порошенку доведеться вибирати із двох зол. Він відчуватиме тиск із усіх боків. З одного боку, російський тиск на сході, тиск сепаратистів. З іншого - від олігархів, політиків і корупціонерів. Бо корупціонерами були не тільки Янукович і його син Саша-стоматолог. Ці хлопці пішли і про них можна забути. Але є ще багато людей, які мають десятки мільйонів і мільярдів доларів. Зараз вони хвилюються, як будуть приживатися в нових українських реаліях і що станеться з їхньою власністю», - вважає Метью Рожанські.

На думку експерта, президенту України доведеться балансувати між цими силами та людьми, які досі не йдуть з Майдану і не мають жодної довіри до нової влади. Будь-які поступки одній зі сторін будуть важкими. На думку директорки центру США та Європи Фіони Гілл, найкраще, що в цій ситуації може зробити Захід, це дати зрозуміти Росії, що не відмовиться від санкцій.

«Путін чекає, що ми відмовимося від усіх санкцій і повернемося до колишніх бізнес-відносин. Очевидно, нам треба дати йому зрозуміти, що цього не станеться», - каже Фіона Гілл.

Експерти також припускають, що в Кремлі не до кінця усвідомлюють, чого від них хоче Європа і Америка, коли просять грати «продуктивну роль». Саме тому треба чітко встановити умови і спільно з Європою шукати шляхи позбавлення України від російської енергетичної залежності.

«Це може стати дуже правильним кроком у перспективі на 5-10 років, особливо, якщо ми подивимось на це в світлі нової газової угоди між Росією і Китаєм. Давайте дозволимо Росії і Китаю мати енергетичні стосунки, які чудово пасують їхнім політичним поглядам. Успіхів їм у цьому. І давайте сформуємо між Північною Америкою і Європою енергетичні відносини, які відповідають нашій політичній співпраці», - пропонує Метью Рожанські.

Він порівнює ситуацію, в який опинилась Україна, із фільмом «Зоряні війни». Те, що Україна ніколи не була в такому скрутному стані, має свою перевагу, переконаний експерт. Зіпсовані стосунки з Росією не даватимуть змоги новому керівництву країни одночасно загравати і з Заходом, і з Кремлем, як це робили попередні уряди України, які розуміли, що не готові до реформ. Тепер, каже Рожанські, щоби вирватись із пастки, Україні доведеться йти новим шляхом. Бо він у неї залишився всього один.

Дивіться також: Експерти прогнозують значне підвищення цін на газ в Україні
Порошенку доведеться піднімати ціни на газ - експерт
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
XS
SM
MD
LG