Імовірне втручання росіян в американські вибори стало основною проблемою періоду передачі влади в США

Your browser doesn’t support HTML5

Як питання впливу Кремля переросло в основну проблему США під час переходу влади. Відео

В інтерв’ю Національному громадському радіо (NPR), оприлюдненому в п’ятницю зранку, Барак Обама заявив, що США вдаватимуться до заходів у відповідь на втручання Росії в американські вибори. Він розповів, що вже попереджав Путіна – під зустрічі в Китаї у вересні – що прийде розплата за намагання підірвати американську демократію.

«Я думаю, немає жодних сумнівів, що коли будь-який іноземний уряд намагається підірвати наші вибори, ми маємо відповісти. І ми це зробимо де і коли вирішимо за доцільне. Дещо з цього буде відкритим і розголошеним, а дещо – можливо, ні. Пан Путін знає, як я до цього ставлюся, тому що я прямо з ним про це говорив», – сказав він.

Згідно з повідомленням телеканалу NBC з посиланням на джерела в американському уряді, російський президент Володимир Путін особисто наглядав над спробами російських спецслужб втрутитися в американські вибори. Спочатку вони намагалися дискредитувати американську демократію, а потім – допомогти Дональду Трампу перемогти, кажуть вони.

Хоча в Білому домі знали про дії росіян, Барак Обама не став привертати особливу увагу до цього питання, тому що, як з’ясував CNN, це могло б бути розцінене, що він намагається підіграти Гілларі Клінтон. До того ж, розсудили у Білому Домі, якщо Дональд Трамп програє –а шанси Клінтон на перемоги вони розцінювали дуже високо – це може бути ним використано як аргумент на користь невизнання результатів виборів.

Дональд Трамп гнівно відкидає ці звинувачення. Його прихильники говорять, це – спроба підірвати легітимність його президентства. Сам він – що демократи просто не можуть змиритися з програшем. «Якщо росіяни чи хтось інший дійсно здійснили хакерські атаки, то чому в Білому домі так довго чекали з відповіддю?» – запитує він у Твіттері. У Білому домі відповідають.

«Я думаю, що треба взяти до уваги заяву, зроблену 7 жовтня. Це була заява розвідувальної спільноти, яка віддзеркалювала одностайну думку та висновок, до якого прийшли 17 управлінь розвідки. Вони повідомили, що Росія була задіяна в кібер-діяльність з метою підірвати довіру до демократії. Там міститься ще одне речення, яке, я думаю, варто повторити. Я його зачитаю: Ми віримо, базуючись на масштабах та особливій природі цих дій, що тільки російські урядовці найвищого рівня могли їх схвалити», – сказав речник Білого дому Джош Ернест під час брифінгу у четвер.

І не знати про це Дональд Трамп на той момент просто не міг, вважає речник Білого Дому:

«Пан Трамп однозначно знав, що Росія була причетна до кібер-атак, які йшли йому на користь та наносили шкоду кампанії державного секретаря Клінтон».

Трамп під час свого турне подяки виборцям відповідає особистою образою на адресу речника Білого дома:

«Я можу вам сказати. Ні-ні-ні. Хоча цей дурний чоловік, Джош Ернест, я не знаю. Він говорить з президентом Обамою. Знаєте, дуже важливо мати правильного прес-секретаря, тому що він так погано оприлюднює повідомлення».

Заперечують втручання в американські вибори і в Кремлі. За лаштунками російсько-японського бізнес-форуму речник Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що непристойно бездоказово звинувачувати Росію у втручанні в американські вибори.

До дня інавгурації звіт Офісу національної розвідки про втручання росіян в американські вибори має бути представлений в Конгресі. Ознайомити їх з доказами російського впливу просять і виборці колегії виборців, які обиратимуть офіційно обиратимуть президента наступного понеділка.

Це не партійне питання, а питання національної безпеки, підкреслює сенатор-демократ Елізабет Воррен:

«Я чую як від сенаторів-демократів, так і республіканців, що вони дуже занепокоєні і вважають, що необхідне повне і глибоке розслідування. Звичайно, саме зараз росіяни, можливо, допомогли республіканцям. Але я думаю, що всі розуміють, що наступного разу може бути по-іншому. Ми не хочемо, щоби росіяни визначали результат наших виборів. І особливо, коли це хтось, на зразок Володимира Путіна, який однозначно створює проблеми у світі, намагаючись просунути російські інтереси, це тільки подвоює моє занепокоєння», – сказала вона в інтерв’ю APTN.

Тим часом розслідуйте і ФБР, написав у Washington Post колишній менеджер кампанії Клінтон Джон Подеста. Він звинувачує агентство у тому, що воно присвятило велику кількість зусиль розслідуванню приватного сервера та листування Гілларі Клінтон, але не звертало достатньої уваги на звинувачення у хакерських атаках росіян, можливі зв’язки кампанії Трампа з Кремлем та можливі борги та інші ділові зобов’язання Трампа російським інвесторам.

У п’ятницю Washington Post повідомив, що директор ФБР підтримав висновок ЦРУ про те, що Росія втрутилася, щоб допомогти Дональду Трампу виграти президентські вибори.

Дивіться також: ​Яким чином Дональд Трамп планує поєднувати свій бізнес по всьому світі з президентством

Your browser doesn’t support HTML5

Яким чином Дональд Трамп планує поєднувати свій бізнес по всьому світі з президентством. Відео