"Ми були шоковані кількістю страт" - розслідування ООН виявило докази воєнних злочинів в Україні

Місце масового поховання у звільненому від російських військ Ізюмі, Харківщина, 19 вересня 2022. REUTERS/Sofiia Gatilova

Група експертів Ради ООН з прав людини повідомила, що попереднє розслідування виявило докази воєнних злочинів в Україні після початку російської війни. Експерти сфокусувались на чотирьох областях, що перебували під частковою окупацією російських військ: Київщина, Чернігівщина, Харківщина та Сумщина.

"Ми були шоковані кількістю страт у місцях, які відвідали. Комісія зараз вивчає такі смерті у 16 містах і поселеннях", - сказав Ерік Моз, очільник слідчої групи ООН й колишній суддя Європейського суду з прав людини, який очолював Міжнародний кримінальний трибунал з розслідування геноциду в Руанді. При цьому, як зазначає AP, Моз утримався від того, аби назвати відповідальних за ці злочини.

Також суддя зазначив, що були виявленні випадки вчинення російськими військовими гендерних і сексуальних злочинів проти людей віком від 4 до 82 років. У висновку комісії також цитують свідчення колишніх ув'язнених, яких утримували в російських слідчих ізоляторах, в яких йдеться про побиття, ураження електричним струмом і примусове роздягання.

Місце масового поховання, виявлене після звільнення Харківщини від російських військ, Ізюм, 19 вересня 2022. REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

"Свідчення звірств Росії щодня стають жахливішими, останнім стало виявлення місць масового поховання в Ізюмі, де тіла мають ознаки тортур", - сказала посолка США у Раді ООН з прав людини Мішель Тейлор. Вона закликала продовжувати розслідувати свідчення операцій із фільтрації, примусові депортації та зникнення, згадавши "численні джерела", які повідомлять, що російська влада допитала, затримала й примусово допортувала від 900 тисяч до 1,6 мільйона українських громадян.

Німецька посолка в Раді ООН з прав людини Катаріна Сташ також підкреслила: "Не сумнівайтесь, ми притягнемо до відповідальності тих, хто вчинив ці злочини".

Тіла жителів Бучі, яких за свідченнями місцевих вбили російські солдати. Київщина, 3 квітня 2022. REUTERS/Zohra Bensemra

Висновки комісії ООН можуть стати важливою частиною роботи прокурорів Міжнародного кримінального суду, які можуть винести звинувачення у воєнних злочинах в Україні, хоча те, чи Росія чи інші ймовірні відповідальні колись понесуть покарання, залишається непевним, пише AP.

Після представлення цієї доповіді комісія перейде до розслідування інших ймовірних злочинів, вчинених у контексті російської агресії, зокрема, організації фільтраційних таборів та примусове вивезення дітей до Росії.

Раніше "Голос Америки" повідомляв про те, що генпрокурори США та України Меррік Гарленд і Андрій Костін підписали меморандум про взаєморозуміння, який сприятиме співпраці та координації зусиль у розслідуваннях та судових переслідуваннях винних у воєнних злочинах, скоєних на території України після вторгнення Російської Федерації.

"Сполучені Штати підтримують народ України в його невтомному прагненні дотримуватись верховенства права та домагатися справедливості для жертв перед лицем триваючої агресії Росії", – сказав Гарленд.

Місце масового поховання в Ізюмі, виявлені після звільнення ЗСУ від російських військ на Харківщині, 19 вересня 2022. REUTERS/Gleb Garanich

Київ стверджує, що після початку війни Росія вчинила злочини проти людяності, воєнні злочини і злочини геноциду проти України, заявляє про численні докази масових страт, тортур, насильства та депортацій на окупованих російською армією територіях і закликає створити спеціальний трибунал для розслідування.

Росія відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів в Україні.

Управління Верховного комісара ООН із прав людини станом на 18 вересня змогло підтвердити 5 916 випадків загибелі і 8 616 – поранення цивільних людей в Україні, пише "Радіо Свобода".

У статті використано матеріали AP, Reuters, "Радіо Свобода"