Нафтова пляма у Мексиканській затоці загрожує чотирьом американським штатам

Населення південного побережжя США побоюється екологічної катастрофи з огляду на те, що нафтова пляма, що витікає зі затопленої бурильної платформи, наближається до їх берегів.

Приблизно 800 тисяч літрів неочищеної нафти витікає щодня у води Мексиканської затоки після нез’ясованого вибуху, що стався 20 квітня на нафтовій платформі.

Нафта вже почала занечищувати деякі частини побережжя штату Луїзіана. Знайдено птицю покриту густим шаром мазуту, що є першою ознакою наближення екологічного лиха.

Губернатори штатів Луїзіана, Алабама, Флорида, Міссісіпі оголосили надзвичайний стан із просуванням нафтової плями до їх побережжя.

Американський уряд співпрацює із власником бурильної платформи Брітіш Петролеум у намаганні стримати розлив нафти. Сильні вітри і приливи перешкоджають цим зусиллям.

Нафтова платформа затонула у Мексиканські затоці два дні після вибуху в результаті якого загинуло 11 осіб.

Урядові представники кажуть, що ця катастрофа може бути небезпечніша, ніж витік із нафтового танкера «Ексон Валдез» у 1989 році біля узбережжя Аляски. Тоді в море витекло 39 мільйонів літрів нафти.

Президент Обама зупинив всі роботи по нафтобурінню, щойно розпочатому у прибережній зоні, до часу виявлення причини аварії у Мексиканській затоці.