Янукович назвав роботу уряду «нормальною» і оголосив, що їде в Китай

Ситуація в державі покращується, а старт роботи уряду відбувся «нормально» - такі оцінки президент Янукович роздавав на розширеному засіданні уряду України до 100 днів діяльності кабінету прем’єр-міністра Азарова.

Віктор Янукович назвав певні цифри для вимірювання ефективності урядової діяльності: прирість промислового виробництва складає до 12,6 %. Дефіцит бюджету зменшився з 11,4% ВВП у 2009 році до 5,3% у 2010. Обсяг виробництва продукції сільського господарства за підсумком січня-квітня, порівняно з аналогічним періодом 2009 року, зріс на 4,9%.

Щоправда, не всіма діями прем’єра Янукович задоволений. Зокрема він скритикував новий Податковий кодекс:

«На сьогодні триває серйозна робота над доопрацюванням Податкового кодексу. Позиція чітка: Податковий кодекс має бути не для податківців, а для промисловості, бізнесу, для людей. Вважаю, що Податковий кодекс у сьогоднішньому вигляді не є збалансованим і вимагає серйозного доопрацювання. Я впевнений, що на сьогодні він не має достатньої підтримки в парламенті».

Чималу увагу Янукович приділив і сфері зовнішньої політики, наголосивши, що пріоритетом залишається курс України на європейську інтеграцію:

«Останні переговори, які відбуваються у Європейському Союзі, в тому числі за участю Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, підтвердили, що ми близькі до прийняття рішень з усіх трьох питань, які ми поставили для себе. Це - безвізовий режим, створення зони вільної торгівлі та асоціація із ЄС».

Наступний пункт, як зазначив президент, - це співпраця зі США:

«Окремим зовнішньополітичним завданням, якому прошу приділяти належну увагу, є реалізація домовленостей, досягнутих мною з президентом США Бараком Обамою у Вашингтоні у квітні цього року», - підкреслив Віктор Янукович. - Це стосується, передусім, питань поводження з ядерними матеріалами, реалізації за участю американської сторони проекту в галузі ядерних досліджень у Харкові і Севастополі, а також питань утилізації твердого ракетного палива. Окрім цього, маємо забезпечити максимально ефективну роботу українсько-американської Комісії зі стратегічного партнерства, засідання якої має відбутися 5 липня цього року».

Україна має продовжувати активну співпрацю із Росією, а також активізувати роботу в казахстанському напрямку.

Окрему увагу Янукович приділив Китаю, чого не робив його попередник Віктор Ющенко:

«Переконаний, що Китай - дуже важлива для нас країна з усіх точок зору, передусім із економічної. І наше з вами завдання - зробити його нашим дієвим стратегічним партнером», - заявив президент.