ФБР запобігло терористичному нападу на вашингтонське метро

Арешт мешканця Вірджинії, який планував підірвати кілька станцій столичного метрополітену, викликає серйозні занепокоєння щодо того, наскільки легко Аль-Кайда може використати американських громадян для здійснення терактів. Арештований – іммігрант з Пакистану, нині громадянин США. За словами офіцерів ФБР, які слідкували за кожним його кроком протягом шести місяців, він думав, що отримував вказівки від членів Аль-Кайди. Головною метою теракту було вбити якомога більше людей у час-пік.

ФБР каже, що 34-річний Фарук Ахмед вважав, що планував теракт під керівництвом Аль-Кайди, втім, насправді, він спілкувався з агентом ФБР під прикриттям. Для атаки, арештований обрав чотири станції метро, щоб уразити найбільшу кількість пасажирів. ФБР каже, що Ахмед планував вбити якомога більше військових, обравши станції метро саме біля Пентагону.

Щоб викликати менше підозр, арештований планував пронести вибухівку не у рюкзаках, а у валізах на колесах. Вибухи він запланував здійснити наступного року.

За словами агентів, у липні та серпні Ахмед вів відеоспостереження за цими чотирма станціями і передавав записи людям, яких вважав аль-кайдівцями. Насправді все проходило під контролем правоохоронців. Ще півроку тому через інформатора вони дізнались про плани Ахмеда і почали слідкування.

А поки пасажири метро перебувають у шоці, ФБР запевняє – Ахмед не становив для них жодної загрози, оскільки постійно перебував під наглядом.

Ахмеда, який працював на компанію «Ерікссон» було арештовано неподалік його дому біля аеропорту Даллес. Він проживав з дружиною та сином у спальному районі Вірджинії і вів тихий спосіб життя.

Адвокати обвинуваченого напевно оберуть таку лінію захисту – молодого чоловіка підставило ФБР. Прокуратура скоріш за все стверджуватиме, що ніхто не примушував арештованого вести відеоспостереження за станціями метро.

За останні півтора року близько 60 американців були заарештовані і звинувачені у підготовці терактів на території Сполучених Штатів.