У Сирії триває кровопролиття, але спостерігачі ООН не покидають країну

Сирійські активісти повідомляють, що повстанці вбили щонайменше 20 урядових солдатів у сутичках минулої ночі. Бої тривали понад чотири години у північно-західній провінції Латакія.

Водночас керівник місії ООН у Сирії заявив, що спостерігачі залишатимуться в країні. Генерал-майор Роберт Муд заявив Раді Безпеки ООН у вівторок, що за останні тижні відбулося кілька замахів на життя спостерігачів, що вкрай ускладнило виконання покладених на них обов’язків. За його словами, щонайменше дев’ять транспортних засобів ООН були пошкоджені. Однак місія продовжуватиме свою роботу.

Муд підкреслив, що для відновлення патрулювання необхідне зниження рівня насильства та отримання гарантій від влади та опозиції, що спостерігачі будуть у безпеці. До цих пір тільки уряд надавав такі гарантії.

У квітні Рада Безпеки ООН одноголосно вирішила скерувати у Сирію 300 неозброєних спостерігачів для моніторингу припинення військових дій та виконання мирного плану, представленого спецпосланцем ООН Кофі Аннаном. Втім, після короткотривалого затишшя, насилля та масові вбивства в країні знову відновилися.

Мандат 90-денної місії спостерігачів завершується 20-го липня. До цього моменту Рада Безпеки ООН має розглянути питання про його можливе продовження. Очікується, що 2-го липня генеральний секретар ООН випустить доповідь з пропозиціями, що стосуються подальшої роботи спостерігачів.

Поки що в ООН вирішили не вносити жодних змін в роботу місії, але таке рішення може бути змінено ближче до закінчення мандата. План Кофі Аннана, який складається з шести пунктів, залишається головним для вирішення кризи у Сирії.

Посол Китаю в ООН, який цього місяця головує у Раді Безпеки ООН, закликав усі сторони конфлікту негайно виконати вимоги плану Аннана.

За оцінками ООН, жертвами політичного насильства в Сирії за останніх 16 місяців стали не менш 10 тисяч осіб. Конфлікт призвів до гуманітарної кризи, в результаті якої більше мільйона сирійців потребує допомоги, а близько 86 тисяч людей стали біженцями.