Спеціальні потреби

План мирного врегулювання в Сирії виявився неефективним


Домовленість про припинення вогню у Сирії, що вступила у силу минулого четверга, мала стати початком мирного врегулювання в Сирії. Втім перемир‘я протривало лише кілька годин. Після чого, урядові війська відновили обстріл опозиційних осередків, а урядові танки та війська, всупереч вимогам мирного плану, так і не були виведені з населених пунктів. В Сирію почали прибувати оонівські спостерігачі. Однак, західні експерти не певні, що їм вдасться утримати відносний спокій в країні.

«На мою думку, поки не виглядає, що уряд Ассада вирішив поміняти свою політику та відмовився від того напрямку, який обрав раніше», - каже аналітик Ніреса Кама.

Західні уряди кажуть, що не планують вдаватися до інтервенції навіть у разі порушення угоди про припинення вогню. Натомість ряд арабських країн, а особливо Саудівська Аравія, мають намір озброїти сирійську опозицію.

Саудівська Аравія виступає з гострою критикою уряду Ассада, частково через бажання завоювати імідж захисника вимог сирійського народного повстання, каже британський дипломат у відставці Майкл Вільямс. Крім того, каже він, саудівці таким чином сподіваються натиснути на головного союзника Ассада – Іран, який є головним конкурентом Саудівської Аравії в регіоні.

«Якщо режим Ассада впаде, для Ірану це буде величезним ударом. Саудівська Аравія відчуває, що настав час для змін», - говорить Майкл Вільямс.

Інші ключові гравці у сирійському конфлікті – це Росія та Китай, які у минулому наклали вето на дві резолюції Ради Безпеки ООН відносно Дамаска. Китай принципово проти міжнародної інтервенції. Росії потрібна Сирія як найближчий друг на Середньому Сході та плацдарм для розташування єдиної Російської військово-морської бази за межами території колишнього СРСР. Експерти кажуть, якщо Ассад порушить мирний план та відновить насильницькі дії, тиск на Росію та Китай з боку міжнародної спільноти посилиться.

«Якщо Ассад порушить вимогу припинення вогню, Росія опиниться у складній ситуації. Водночас Сполучені Штати та їх союзники у Раді Безпеки матимуть більше шансів прийняти резолюцію, на якій ми наполягали кілька місяців тому», - стверджує Ніреса Кама.

Китай у свою чергу, вважає Майкл Вільямс, цілком можливо стане на бік західних країн через побоювання ускладнити свої відносини з рештою країн Близького Сходу.

«На мою думку головним завданням західних дипломатів на сьогоднішній день є розкол союзу Китаю та Росії щодо сирійського питання», - говорить дипломат.

Більшість експертів сумніваються, що мирний план, запропонований ООН та Лігою арабських держав, призведе до дипломатичного врегулювання конфлікту. Водночас, гуманітарні організації використовують будь-яку можливість, щоб доставити допомогу мирному населенню. Експерти ж сподіваються, що зміни позицій гравців на міжнародній арені у наступні кілька місяців таки примусять Ассада піти у відставку.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG