Через хвилину після опівночі. Деталі отримання першого траншу бюджетної допомоги США

У середу, 29 червня, Україна отримала 1.3 млрд доларів США для фінансування державного бюджету України. Про це у своєму Twitter повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Санкції, зброя і фінанси наближують перемогу 🇺🇦. Щойно отримали грант $1,3 млрд у межах пакету фінансування держбюджету $7,5 млрд», - написав він.

Шмигаль подякував президенту Байдену «за безпрецедентну підтримку» та Світовому банку, через механізм якого здійснено переказ, за оперативне рішення.

У Світовому банку Голосу Америки розповіли, що Банк організував умови надання та контроль за використанням коштів, а угода була підписана через хвилину після опівночі – щойно це стало можливо.

«Світовий банк разом з Держказначейством США, USAID, та Міністерством фінансів України забезпечили безпрецедентну швидкість проведення операції - підписання угоди відбулося одну хвилину після півночі, вночі кошти були зараховані на рахунки Світового банку і до полудня були зараховані на рахунки в Україні», - розповів Голосу Америки заступник виконавчого директора та представник України в Світовому банку Роман Качур.

Ці гроші, пояснив він, є першим траншем пакету фінансової допомоги США для підтримки стабільного функціонування держави в умовах військового стану та будуть використані на такі потреби як виплати заробітних плат вчителів, держслужбовців та інші першочергові потреби.

Дивіться також: Байден анонсує нову допомогу Україні

«Підтримка наших партнерів пришвидшує перемогу України. Окрема подяка командам Уряду, Мінфіну, Посольства України в США та Світового банку за злагоджену роботу і можливість отримати ці кошти у максимально швидкі строки», - заявив Міністр фінансів України Сергій Марченко, повідомляє Міністерство фінансів України на своєму вебсайті.

У Міністерстві зауважили, що наступний грант на підтримку функціонування України в умовах війни від США може надійти вже у липні.

Як писав Голос Америки, США заявили про готовність надавати Україні $1.5 мільярда щомісячно впродовж наступних кількох місяців, щоб забезпечити безперебійне державне управління. Раніше український уряд заявляв про потребу в 5 млрд доларах щомісяця, щоб підтримувати урядові функції.

Президент США Джо Байден 9 травня підписав закон про лендліз, а 21 травня – закон про виділення 40 мільярдів доларів на допомогу для України та анонсував нову партію оборонної допомоги для українського війська.