Республіканець Санторум удруге змагатиметься за Білий дім

Рик Санторум (2012)

Колишній американський сенатор Рик Санторум розпочинає другу кампанію за Білий дім, приєднуючись до ряду претендентів на кандидата в президенти від Республіканської партії.

Санторум, якому 57 років, офіційно повідомить про це на заводі у Пенсильванії, штаті, який він представляв як у Палаті представників, так і в Сенаті протягом кількох років від 1991 до 2007-го, коли він програв у змаганні за переобрання до Сенату.

Санторум не був популярним кандидатом у час, коли він прозпочинав своє перше змагання за право бути республіканським кандидатом у 2012 році, але заскочив політичних спостерігачів, коли на важливому партійному кокусі у штаті Айова невеликою більшістю здобув перемогу над Міттом Ромні, притягаючи підтримку до свого сильного соціального консерватизму. Санторум продовжував кампанію, здобуваючи підтримку учасників кокусів і партійних виборів у ще десятьох штатах, але втратив рушійну силу на користь Ромні, якого вкінці республіканці обрали своїм кандидатом.

Незважаючи на сильну підтримку у 2012 році, тепер йому доведеться змагатись з понад десятьма кандидатами, які або вже повідомили про свої президентські амбіції, або зроблять це в найближчому майбутньому, такими як Джеб Буш, Майк Гакабі, Ренд Пол, Марко Рубіо, Тед Круз чи Бен Карсон, які не поступаються йому соціальним консерватизмом.

Рик Санторум є одним з політиків, які піддають гострій критиці позицію адміністрації Барака Обами щодо України. Торік він заявив, що Обама недостатньо рішуче реагує на дії Росії в Україні:

«Найбільшим досягненням у ядерному роззброєнні з часів «холодної війни» було те, що Україна позбулася своєї ядерної зброї в обмін на те, що ми сказали, що будемо захищати її територіальну цілісність. Якщо президент хоче ядерного роззброєння, він не може зрадити людей, які відмовились від цієї зброї».