Чого слід чекати Україні від саміту НАТО?

Штаб-квартира НАТО в Брюсселі

Україна матиме нагоду представити свою позицію стосовно співпраці з НАТО наступного тижня на зустрічі НАТО з Україною та Грузією, що відбудеться протягом другого дня саміту НАТО в Брюсселі. На відміну від звичайного протоколу, НАТО не буде проводити засідання Комісії Україна-НАТО через блокування таких зустрічей з боку Угорщини.

Угорщина зберігатиме вето на переговори України з НАТО доки не буде врегульоване питання стосовно утисків в правах, які, на думку Угорщини, здійснюються проти закарпатських угорців. Про це Міністерство закордонних справ і торгівлі Угорщини повідомило «Голос Америки».

"Україну не можна серйозно сприймати як країну, що наближається до Європейського Союзу та НАТО з наміром приєднатись до цих організацій. З цих причин, уряд Угорщини утримуватиме вето на переговори між НАТО та Україною до того часу, поки ми не отримаємо відповідних юридичних гарантій того, що права угорців Закарпаття не будуть порушуватись", - наголошується в коментарі міністерства.

Україна сподівається, що на саміті НАТО, який відбудеться наступного тижня в Брюсселі, Альянс поновить запевнення у підтримці її територіальної цілісності.

В коментарі виданню Kyiv Post Вадим Пристайко, голова місії України в НАТО, наголошує, що "найбільш важливим результатом саміту стане підтримка України з боку НАТО", а темою зустрічі НАТО з Україною та Грузією стане реформа оборони та співпраця.

Це "дозволить нам обговорити широке коло питань в сфері безпеки, включаючи безпеку регіону, навколо України, всередині України, в Криму, на Чорному морі, - практично все, що ми прагнемо обговорити з Альянсом, - зазначає Пристайко. – Президент (Порошенко) зможе презентувати те, що Україна робить з реформування оборонної сфери, безпеки та співпраці, наголосити на тому, що було зроблено з часів Варшавського саміту".

Україна також сподівається отримати статус партнерства з розширеними можливостями з діалогу та співпраці.

Запрошення України стати партнером з розширеними можливостями є природнім кроком у відносинах НАТО з Києвом, переконаний колишній заступник Генсека НАТО Александр Вершбоу. Про це він написав в статті для Real Clear World.

Статус ЕОР дається тим партнерам, які роблять значний внесок до місій НАТО. Перелік країн-кандидатів залишається невеликим і включає Австралію, Фінляндію, Грузію, Йорданію та Швецію.

України немає в цьому переліку, хоча Київ відповідає всім критеріям для цього статусу, вважає Вершбоу.

Серед аргументи аналітика на користь зміцнення партнерства з Україною те. що Україна бере участь в місіях НАТО, вона збільшила внесок до місії з консультування та навчання сил в Афганістані. Київ також надавав значну допомогу операціям союзників на Балканах та в Середземноморському регіоні, і є однією з чотирьох країн без статусу членства, які беруть участь в Силах реагування НАТО, поряд з Грузією, Фінляндією та Швецією.

Україна спрямовує 5% валового внутрішнього продукту на оборону – більше ніж будь-яка країна-член НАТО. За чотири роки війни з підтримуваними Росією силами на Донбасі Україна сформувала найбільш випробувану в боях військову силу на Європейському континенті і значно зміцнила військово-промисловий комплекс, наголошує експерт.

Від цього саміту Александер Вершбоу не очікує значних рішень. «Велике питання саміту – це наміри Дональда Трампа. Чи сконцентрується він в основному на питання рівного тягаря витрат? Це може затьмарити важливість Альянсу, важливість його єдності, важливість ефективної стратегії стосовно того, як ми поводитимемось з Росією. Якщо Трамп бачитиме перспективу і визнає, що НАТО є активом для США, то це буде радісна зустріч, однак, якщо цього не буде, це буде неприємний досвід для всіх учасників", - сказав Вершбоу.

Колишній прем’єр-міністра Канади Стівен Гарпер наголосив у коментарі Kyiv Post, що через неспокійний Саміт G7, який було нещодавно проведено в Канаді і коли Трамп відмовився підписувати кінцеву заяву, не варто закладатись про саміт НАТО.

"Дуже важко передбачити динаміку між лідерами на саміті, через те, що відбулось на саміті G7 і протягом деяких інших зустрічей", - зауважив Гарпер.

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен очікує, що НАТО "продемонструє єдність та солідарність, що саміт не завершиться розколом між США та рештою країн-членів Альянсу. Якщо цього досягти, це вже буде успіхом", - переконаний Расмуссен.

Дивіться також: ​Комітет Сенату США підтримав висновки розвідагенцій, які вказували на те, що Росія хотіла допомогти Трампу стати президентом.

Your browser doesn’t support HTML5

Комітет Сенату США підтримав висновки розвідагенцій, які вказували на те, що Росія хотіла допомогти Трампу стати президентом. Відео