Росія пробує позбутися санкцій під гаслами боротьби з коронавірусом

Завантаження російської допомоги для Італії. Світлина поширена пресслужбою російського міністерства оборони 22 березня 2020 р.

Генеральна асамблея ООН відхилила пропонований Росією варіант постанови, що могла сприяти скасуванню санкцій запроваджених проти Москви у зв’язку з російською агресією проти України.

Голосами 193 країн у четвер ухвалили резолюцію про посилення міжнародної співпраці у боротьбі з пандемією коронавірусу, але не у тому варіанті, який за пропозицією Росії, передбачав скасування санкцій, крім тих які затверджені Радою безпеки ООН.

...Намагання зловживати гуманітарними цілями, щоб підкласти міну під міжнародні санкції, застосовані у відповідь на грубі порушення міжнародного права.
Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України

Оскільки Росія має статус постійного члена Ради безпеки, то це дозволяє Москві блокувати будь-які невигідні їй санкції.

Україна в ООН першою виступила проти російської пропозиції, і українські аргументи підтримали представники Великої Британії, Європейського Союзу, Сполучених Штатів та України.

Росіян підтримували представники Венесуели, Куби, Нікарагуа та Центральноафриканської республіки.

Український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба написав у Facebook, що російський проект містив “багато правильних речей”, але також “одну маніпуляцію, що може мати стратегічні руйнівні наслідки для системи міжнародної безпеки - запуск процесу скасування міжнародних санкцій”.

“Ніщо не заважає співробітництву держав для боротьби з коронавірусом і подолання його наслідків. На цьому тлі намагання зловживати гуманітарними цілями, щоб підкласти міну під міжнародні санкції, застосовані у відповідь на грубі порушення міжнародного права, у тому числі під санкції за російську агресію проти України, є очевидною маніпуляцією Росії”, - написав український міністр.

Київ також раніше звинуватив Москву у блокуванні транзиту медичних гуманітарних вантажів для України.

“ООН, президент Трамп, Державний департамент повинні знати, що вже понад тиждень Росія блокує транзит через свою територію гуманітарних колон з медичними вантажами Україні для боротьби з Ковід19. Це справжнє обличчя Путіна і кремлівського режиму”, - написав у Twitter заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок.

Українські застереження з’явилися на тлі намагань Росії показати себе з кращого боку, надіславши те, що Москва називає допомогою для Італії, а також США.

Дивіться також: Держдеп: США придбали медичні прилади у Росії

Кореспондент американської газети New York Times у Москві Антон Трояновскі зауважує, що “на тлі зростання пандемії коронавірусу в Росії, кремлівська пропагандистська машина, як виглядає, намагається уникати гучності про допомогові вантажі, щоб росіяни не думали, що їхній уряд ігнорує долю власних громадян”.

“Після того, як російські дії викликали критику по обидва боки Атлантики”, - пише кореспондент, - “міністерство закордонних справ у Москві повідомило, що насправді американці оплатили половину російського вантажу”.

Російське міністерство також визнало, що у майбутньому Росія може залежати від допомоги США у боротьбі з коронавірусом.

“Сталін експортував зерно з України під час голоду, щоб заробляти тверду валюту на свої божевільні показові проекти. Путін з цих самих міркувань експортує медичні засоби до США під час коронавірусу. Жоден з них не дбав за життя народу, яким вони керували”, - написав про ситуацію американський коментатор Девід Фрум, колишній працівник в адміністрації президента Буша молодшого.

Російські “погрози” італійському журналісту

Співзасновниця медійного проекту Coda Story, журналістка Наталія Антелава, назвала загрозливою заяву російського міністерства оборони Росії на адресу її італійського колеги Джакопо Якобоні, який критично написав про російські допомогові вантажі для Італії.

Москва, як і Пекін, використовують цю можливість м'якого впливу, надсилаючи допомогу найбільш ураженим країнам, при цьому поширюючи пропаганду у державних ЗМІ та у соціальних медіа.

Якобоні зокрема написав 24 березня у газеті La Stampa, що 80% привезеної в Італію російської допомоги “непридатні”.

Офіційний представник міністерства оборони Росії генерал-майор Ігор Конашенков у відповідь написав італійською мовою у Facebook, що La Stampa “дискредитує” допомогову місію росіян “прикриваючись ідеалами свободи слова і плюралізму думок”.

Російський генерал закінчує допис приказкою: “Хто копає комусь яму, сам у неї впаде”.

Наталія Антелава зауважує, що з огляду на події в Солсбері, де була застосована нервово-паралітична отрута, “поява російських військових фахівців ядерної, біологічної та хімічних підрозділів у ЄС стурбувала багатьох”.

У статті Coda Story і La Stampa стверджується, що російська допомога Італії у зв’язку з коронавірусом стала частиною операції впливу Москви на європейську країну, “чого не можливо було уявити в нормальних умовах”.

Зараз російські фахівці розташовані в місті Берґамо на півночі Італії, де виник епіцентр епідемії коронавірусу.

“Від початку пандемії коронавірусу Москва, як і Пекін, використовують цю можливість м'якого впливу, надсилаючи допомогу найбільш ураженим країнам, при цьому, поширюючи пропаганду у контрольованих державою ЗМІ та у соціальних медіа в інтернеті”, - вказують автори.

Один з коментаторів у статті називає дії Москви “напів пропагандистською - напів розвідницею операцією”.

Інші фахівці у статті вказують, що Італія як член НАТО має власні військові служби біологічного захисту, які є одними з найкращих на заході.

“Якщо підрозділи ядерного біологічного і хімічного захисту були потрібні у Берґамо, то чому їх не надіслали туди ще місяць тому? Чому не використали італійські підрозділи? Наша армія має найкращі спеціалізовані підрозділи в НАТО”, - сказала для статті колишня речниця італійського міністерства оборони Андреа Армаро.

Дивіться також: США висловили занепокоєння станом здоров‘я кримських татар, яких ув‘язнила Росія з політичних мотивів

Your browser doesn’t support HTML5

США висловили занепокоєння станом здоров‘я кримських татар, яких ув‘язнила Росія з політичних мотивів. Відео