Москва на Амазонці: Де і чому люблять Путіна у Латинській Америці

Путін з президентом Аргентини Крістіною Фернандес де Кіршнер.

Російські гроші, зброя, дипломатія і пропаганда - таким «єдиним пакетом» Росія приходить до країн, з якими має про що домовлятись на основі спільних цінностей, якими, серед іншого, є антиамериканізм і бажання розхитати світовий порядок, у якому, з тих чи інших причин, правлячому у тій чи іншій країні режиму стало некомофортно. Про це розповідає Луїс Факаль, експерт з Латинської Америки, журналіст іспаномовної служби «Голосу Америки».

«Я думаю, що можна сказати, що «Раша Тудей» - це головне джерело інформації про Україну для Латинської Америки. Є ще іспаномовне Сі-Ен-Ен, чи «Голос Америки», але на загал, «Раша Тудей» - головне джерело», - каже Луїс Факаль.

Луїс Факаль каже: не те щоб весь континент сприймав Україну через призму російської пропаганди, але інвестиції Москви у мовлення іспанською дають результат. Телебачення від «Раші Тудей» з його акцентом на вишукуванні провини США в усіх бідах не може не подобатись деяким латиноамериканським урядам, які мають свої рахунки із Вашингтоном.

На фото: Луїс Факаль з генеральним секретарем Організації Американських держав Луїсом Альмагро

До речі, телеканал «Раша Тудей» на цьому континенті можна знайти на сотні кабельних каналів, а в Аргентині - і на загальнонаціональному ТБ. Відповідно з угодою, яку Путін на президент Аргентини Крістіна Кіршнер підписали минулої осені.

«Венесуела, Болівія, Еквадор, Нікарагуа - це країни, які відкрито протистоять США і підтримують Росію. Більшість урядів Латинської Америки зараз соціалістичні, або схиляються вліво. Відтак вони протистоять американській політиці», - каже Факаль.

Дружба з Москвою - не питання ідеології. Найкращими друзями Москви - з дивідендами у вигляді спільних голосувань в ООН, торговельних контрактів та закупівель російської зброї - стають ті, хто, як і Росія, не проти використати антиамериканські страшилки, щоб відволікти власних громадян від проблем у їх власній країні.

Your browser doesn’t support HTML5

Переплюнути Сталіна: Як Вашингтон та Київ стали антигероями російських ЗМІ. Відео

«В Аргентині жваво говорять про запровадження нового закону щодо преси, який регулюватиме структуру власності ЗМІ. Це може бути спрямовано проти головної газети країни «Кларін» в Буенос-Айресі. На цьому тлі президент країни дуже радо говорила про запуск в країні «Раша Тудей». Мовляв, це дасть країні альтернативи доступу до інформації. І на це накладається те, що Аргентина хоче щось протиставити США. Тому на «Раша Тудей» вони дивляться, як на шанс зробити жест у бік США та одночасно використовувати цей канал для донесення своєї позиції», - каже журналіст «Голосу Америки».

У Венесуелі, ще одній дружній до Москви країні, про вільні вибори, демократію, свободу слова, чи навіть пересування – годі і говорити. Вся опозиція - в тюрмі. Інший союзник Росії, Еквадор – тотально чавить вільну пресу. А на чолі ще одного «друга», Нікарагуа, стоїть колишній диктатор, нині президент Даніель Ортега. Саме ці режими – поруч з Аргентиною та Кубою – найкращі друзі Москви на континенті.

Your browser doesn’t support HTML5

Російські ЗМІ удосконалюють свої фейки - команда StopFake.org. Відео

Російське мовлення - лише один аспект "заходу" Росії у регіон. Інші - це позики, торгівля, візити дипломатів та військових. Мета Росії - економічний вплив та вигідна торгівля, а чимало урядів Латинської Америки зовсім не проти повторити гру, у яку їх попередники грали з СРСР за часів Холодної війни - каже Луіс Факаль.

"Венесуела, Нікарагуа, Аргентина зацікавлені у торгівлі, співпраці, взагалі будь-яких відносинах, на противагу партнерству зі США. Та сама ситуація у Болівії, яка відкрито виступає проти США. Ми бачили, як регіон змінився з 90-х , коли більшість регіону підтримувала США. А зараз - повна протилежність. Ніби ми повернулись до часів Холодної війни, коли у регіоні мав сильний вплив СРСР", - проводить паралелі із минулим Факаль.

"Думаю, що головне пояснення для потужних інвестицій Росії у регіон - це економічний інтерес. Йдеться про країни з великими економіками - Аргентину, Бразилію, Венесуелу. Росія хоче стати їх головним економічним партнером, перехопити їх у США", - відзначає журналіст.

Your browser doesn’t support HTML5

Люди все ще вірять ЗМІ, пропаганда цим користується - експерт

У час коли Росії у регіоні стає більше, офіційних США- стає менше. Скорочується мовлення "Голосу Америки", а той же іспаномовний Сі-Ен-Ен аж ніяк не займається протидією дезінформації чи популяризацією демократії.

Втім, попри відчутну присутність російського голосу у регіоні – накинути місцевим облудну картинку непросто - каже Факаль. Місцеві мають інші канали інформації. Це – безліч мігрантів з регіону у самих США. Вони і правду бачать, і діляться нею з близькими.

"У Латинській Америці, як і більшості світу вірять, що США - це країна можливостей. Весь регіон вірить у це. Лише подивіться на кількість нелегальних мігрантів від Мексики до Аргентини. США бачать, як на місце, де є можливості, яких немає вдома, - дати дітям освіту, мати кращий рівень життя, із задоволенням базових потреб".

Проте там, де можновладці на питання народу відповідають наріканнями на Вашингтон, чи загрозу нацизму з України у Путіна завжди знайдуться і партнери, і телеглядачі.

Дивіться також : Путін та його Amigos: Що Росія справді робить у Латинській Америці

Your browser doesn’t support HTML5

Путін та його Amigos: Що Росія справді робить у Латинській Америці. Відео