Перспективи виходу з ЄС – Нідерланди наступні?

Після того як Великобританія проголосувала за вихід з Європейського Союзу, в Брюсселі побоюютьсяч, що також інші країни можуть зробити те саме. В Нідерландах, як і у Великобританії, люди занепокоєні з приводу імміграції і питання суверенітету. Тому збільшуються вимоги, щоб голландські виборці мали можливість також голосувати в справі членства в ЄС.

У місті Маастріхт, що на півдні Нідерландів, немає багато ознак того, яку історичну роль воно відіграло в історії Європейського Союзу.

У 1992 році лідери 12 європейських країн зібралися в Маастріхті, щоб підписати угоду, яка взяла назву від міста, про створення модерного Європейського Союзу із спільною політикою і монетарною одиницею.

Проте тепер Маастріхт опинився в центрі нідерландських євроскептиків. Як виявилось, половина голландців хоче референдуму.

Лідер крайнє правої Партії свободи Ґеерт Вільдерс веде кампанію проти так званої ісламізації Європи і вимагає, щоб голландці також мали можливість голосувати щодо членства в ЄС.

Професор європейського права Університету Еразма Роттердамського Фабіан Амтенбрінк вважає, що основний настрій серед європейців такий, що керівництво ЄС надто накидає свою волю і що процес виношення рішень надто відсунувся від громадан. Проте референдум про членство Нідерландів в ЄС може стати дійсністю щойно після виборів, запланованих на березень наступного року.

Дивіться також: Ось чому майже одночасні візити Гройсмана, Яценюка до США можуть шкодити Україні

Your browser doesn’t support HTML5

Ось чому майже одночасні візити Гройсмана, Яценюка до США можуть шкодити Україні. Відео