Північноатлантичний союз повідомив про створення сил швидкого реагування

Андерс Фоґ Расмуссен

Лідери НАТО винесли рішення про надіслання військової техніки до країн Східної Європи для можливого стримання дальших агресивних кроків з боку Росії. Вони також вирішили створити сили швидкого реагування на випадок кризи.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен повідомив у п’ятницю про створення сил швидкого реагування на закінчення дводенного саміту альянсу в Уельсі. Він сказав, що ці сили складатимуться з кількох тисяч сухопутних військ, матимуть підтримку ВМС і ВПС та спеціальних частин. За його словами, до тих частин входитимуть на ротаційній основі військовослужбовці з країн-членів і вони будуть готові до розгорнення протягом кільков днів після повідомлення.

Сили швидкого реагування будуть розташовані на базах у кількох країнах НАТО у Східній Європі. Расмуссен заявив, що Польща, Румунія і балтійські країни вже запропонували бути господарями для зберігання техніки та спорядження, а також надати місце для працівників невеликого командування, планування і зв’язку.

Андерс Фоґ Расмуссен заявив, що цей крок є реакцією на «незаконні військові дії» Росії в Україні, а також російські заяви, про своє право втручатися у справи інших країн. Він сказав, що російські заяви викликали «велике занепокоєння» і воно довели до рішення розташувати сили швидкого реагування у Східній Європі.