Спеціальні потреби

Саміт об’єднав членів НАТО проти російської агресії


Що у НАТО вже пообіцяли Україні? - огляд
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Що у НАТО вже пообіцяли Україні? - огляд

Саміт НАТО в Уельсі багато хто називає доленосним для України. За два дні зустрічі (4-5 вересня) лідери 28-ми кран-членів Альянсу можуть ухвалити рішення, як обороняти українську землю від російського нападника. Вперше з часів Холодної війни Росію на саміт не запросили. Утім, серед експертів існує чимало песимізму щодо готовності НАТО до конкретних дій через його на недто активну позицію з початку війни в Україні.

аміт НАТО почався хвилиною мовчання - шана загиблим солдатам, які захищали мир на землі. У кольоровій гамі прапорів країн-членів НАТО помітний синьо-жовтий український стяг. Українські хлопці, що цими днями гинуть на сході України, не представляють НАТО, але від їх дій сьогодні також значною мірою вирішується майбутнє миру на Європейському континенті.

Прем’єр-міністр Великої Британії Девід Камерон під час відкриття саміту заликав партнерів протистояти військовим загрозам:

«Чітко зрозуміло, що НАТО є життєво необхідним для захисту нашого майбутнього, як це було у минулому. Російські війська незаконно перебувають в Україні. Також загроза ісламістських екстремістів переросла у нову форму в Іраку та Сирії. Це лише дві з усіх загроз, що стоять перед нами. НАТО – це якір нашої безпеки, і за ці два дні ми маємо активізувати та переорієнтувати альянс, щоб протистояти цим загрозам і забезпечити стабільність у світі».

Лідери НАТО пообіцяли Петру Порошенку збільшити свою підтримку Україні, щоб посилити здатність українського війська протистояти російській агресії. Адже «Росія атакує Україну», - визнав Генеральний секретар НАТО.

Андерс Фоґ Расмуссен також додав:

«Важливо те, що насправді відбувається у місці конфлікту. На жаль, ми є свідками того, що Росія причетна до дестабілізації ситуації на сході Україні».

Чого чекати від саміту НАТО? - огляд
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Яку саме допомогу надавати Україні, члени НАТО оговорюватимуть до кінця саміту, 5 вересня.

Також невизначеним залишається питання, чи лишати Україні перспективу приєднання до Альянсу у майбутньому. Це питаня дражливе для деяких його членів, не всі воліють відправляти своїх солдат захищати українські кордони від Росії.

Тоді як Президент США Барак Обама заявляє, що двері до НАТО повинні лишатися відкритими для інших країн, Франція і Німеччина виступають проти прийняття Києва до цього військовополітичного союзу.

Тим часом за стінами зали засідань, відбулися численні антивоєнні демонстрації.

«Ми прийшли сюди, щоб натиснути на світових лідерів, на членів НАТО,щоб сказати: ми потребуємо деескалації конфлікту, а не зростання глобальної напруги. Тому що це дуже небезпечна ситуація, і ми не хочемо бачити ще однієї Югославії в Європі», - сказав Адам Йоханес, що представляє коаліцію «Зупини війну».

Припинити вогонь в Україні можуть вже завтра. У Ньюпорті після засідання у форматі «НАТО – Україна» президент України Петро Порошенко заявив, що сторони обговорили можливе припинення вогню на сході України. Остаточне рішення в цьому питанні можуть ухвалити завтра.

Дивіться також: Європа досі боїться "спровокувати" Путіна, підтримкою України - експерт

Європа досі боїться "спровокувати" Путіна підтримкою України - експерт
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

XS
SM
MD
LG