Спеціальні потреби

Обама і європейські лідери зустрілися з Порошенком


Порошенко, Обама і Камерон на саміті в Уельсі
Порошенко, Обама і Камерон на саміті в Уельсі

Ньюпорт – Президент Барак Обама і лідери європейських країн зустрілися з президентом Петром Порошенком для обговорення російських провокацій на території України.

Зустріч почалася в четвер на полях саміту НАТО в Уельсі.

Обама прибув до Уельсу в середу ввечері після короткого візиту до Естонії, де він пообіцяв підтримку НАТО країнам Балтії, які побоюються, що Росія може загрожувати їхньому суверенітету.

У зустрічі також беруть участь лідери Великобританії, Франції, Німеччини та Італії. Як очікується, вони обговорять можливість посилення економічних санкцій проти Росії.

В середу на зустрічі в Таллінні з лідерами трьох країн Балтії – Естонії, Латвії та Литви – Обама виступив з чітким посланням на адресу Росії.

«Як у члена НАТО, у нас є священний обов’язок відповідно до статті 5 Північноатлантичного договору про колективну оборону, – сказав Обама. – Сьогодні я хочу, щоб все естонці, латвійці та литовці знали, що ви не залишитеся наодинці».

Обама і прем’єр-міністр Великобританії Дейвид Камерон у четвер підтвердили свою відданість принципам колективної оборони НАТО в спільній статті, опублікованій в лондонській газеті Times.

«Ми повинні використовувати наші збройні сили для забезпечення постійної присутності в Східній Європі, – написали Обама і Камерон. – Таким чином Росії буде ясно дано зрозуміти, що ми будемо завжди віддані нашим зобов’язанням в області колективної самооборони, що випливають зі статті 5 Північноатлантичного договору».

Президенти країн Балтії дали зрозуміти, що вони розраховують на лідерську роль США.

«Ми високо цінуємо оперативні кроки, які зробили США, щоб продемонструвати солідарність з нашими трьома країнами, а також з Польщею і Румунією», – заявив президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес.

Що стосується інших країн Європи, то вони почули інше послання. Обама хоче, щоб усі країни НАТО виконували свої зобов’язання і відраховували альянсу два відсотки ВВП.

Зокрема за те, що Таллін вносить свою лепту в повній мірі, президент США назвав Естонію «відмінним союзником». За його словами, НАТО виступить на захист Естонії та інших країн Балтії.

«Напад на одного є нападом на всіх, – зазначив Обама. – І якщо в такий момент ви знову запитаєте: «Хто прийде на допомогу?», То ви знаєте відповідь: альянс НАТО, включаючи збройні сили Сполучених Штатів Америки. Тут і зараз».

Повідомлення про російсько-українську угоду про припинення вогню не вплинуть на дискусію на саміті НАТО.

Обама не надав великого значення цим повідомленням, заявивши, що поки занадто рано стверджувати, що Росія зупинить свою агресію.

Тим часом, американський лідер оголосив про направлення додаткових підрозділів ВПС США до вже розміщених в Естонії американських військ.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG