Спеціальні потреби

Миру в Європі загрожує російська агресія – Барак Обама


Обама розповів, чим США допоможуть Україні
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00

Обама розповів, чим США допоможуть Україні

Президент США Барак Обама не визнає російську окупацію території України та закликає НАТО допомогти у зміцненні українського війська. У своєму виступі у Талліні американський лідер дав гарантії безпеки країнам-партнерам НАТО Естонії, Латвії та Литві в разі російської агресії. «Атака на одного означатиме атакою на всіх» – запевнив президент Обама.

Альянс НАТО не дозволить, щоб агресія у Європі лишалась безкарною, - запевнив Президент США Барак Обама країни Балтії під час свого виступу у Талліні.

«Ми маємо продовжувати стояти разом проти російської агресії в Україні. Пам’ятаймо, що президент Путін неодноразово ігнорував заклики розв’язати конфлікт в Україні дипломатично», - сказав Обама.

Барак Обама закликає президента Росії припинити агресію і лишити Україну в спокої.

«Змінювати кордони під дулом автоматів» – неприйнятний шлях - заявив президент США, обережно підбираючи слова.

Він не використовує термінів «вторгнення» чи «окупація», але визнає присутність російських військ на українській території.

«Російські сили, що пересуваються по Україні, вони не є гуманітарною чи миротворчою місією, це російські бойові формування із російською зброєю у російських танках. Це підверджені факти, їх не оспориш», - сказав Барак Обама.

Президент США пообіцяв підтримати українське військо і наголосив, що військового вирішення цього конфлікту, за участю збройних сил США чи НАТО, не існує.

У Путіна психологія "пацана", він мститиметься на шкоду Росії та собі - психолог
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:56 0:00

«Україні потрібні не лише слова підтримки. НАТО повинне взяти на себе конкнетні зобов’язання, щоб допомогти Україні модернізувати та посили її сили безпеки. Ми також повинні допомогти іншим партнерам НАТО, зокрема Грузії та Молдові, посили їхню оборону також», - пообіцяв Обама у своєму виступі в Естонії.

Деякі кроки у цьому напрямку США уже здійснили, зокрема збільшили присутність американського військового контингенту у Польщі та країнах Балтії весною цього року.

Президент Обама закликає всіх партнерів НАТО збільшити свої оборонні бюджети до 2% ВВП, як це передбачено статутом альянсу. Це питання він підніме перед своїми партнерами 4-5 вересня на саміті НАТО в Уельсі.

Сенатор розповів про зброю для України
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

«Сили НАТО мають бути здатні розгорнути свої сили швидше у випадку кризи. Цього тижня наші партнери об’єднаються, щоб обговорити активізацію нашої готовності. Це означає, що ми маємо посилити наші оборонні плани, щоб бути повністю готовими до будь-якої загрози перед кожним із наших партнерів», - запевний президент США.

Естонія, Литва та Латвія побоюються, що після України стануть наступними жертвами російської агресії. Сьогодні країни Балтії вимагають від НАТО та США виконати раніше дані гарантій безпеки.

Президент США обіцяє не лишити партнерів один на один із агресором:

«Колись ви втратили незалежність. Із НАТО ви не втратите її знову».

Україна не є членом НАТО, утім співпрацює із альянсом близько 20-ти років. Тому Барак Обама закликає партнерів НАТО допомогти Україні зберегти свій суверенітет і територіальну цілісність. Він також розповів, на яку допомогу США може Україна розраховувати сьогодні.

«Сполучені Штати сприятимуть реформам в Україні. Щоб позбутися корупційної спадщини і побудувати демократичні інститути. Підняти економіку і, як інші європейські нації, диверсифікувати свої енергоресурси. Бо жодна країна не повинна бути заручником в руках іншої країни, що використовує енергетику як зброю. Ми продовжуємо пропонувати трейнінги і допомогу, щоб зміцнити українське військо, щоб воно захистило свою країну», - сказав американський лідер.

Барак Обама запевний, що Сполучені Штати хочуть бачити українців сильними, вільними робити свій вибір, без страху перед зовнішніми загрозами. Бо таким чином, каже президент США, буде безпечніше і для американських свобод.

Дивіться також: Доля Донбасу залежить не від України, а від Заходу - експерт

Доля Донбасу тепер залежить від Заходу, а не від України - експерт
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

XS
SM
MD
LG