Байден: США продають більше нафти із стратегічного резерву, щоб стримати ріст цін, спричинений війною Путіна в Україні

Архівне фото: Диспетчерська кімната Стратегічного нафтового резерву в США, Техас, 2016 рік. REUTERS/Richard Carson

Президент США Джо Байден поклав на війну Путіна в Україні відповідальність за ріст цін на нафту та бензин цього року. "Раніше цього року, через путінське вторгнення до України, ціни на нафту та бензин різко зросли і я діяв рішуче", - сказав Байден у зверненні з Білого дому в середу.

США прискорять продаж останніх 15 мільйонів барелів зі Стратегічного резерву нафтопродуктів, з оголошених Байденом в березні 180 млн барелів, для того, щоб збільшити поставки і таким чином зменшити ціни на бензин у США, оголосив американський президент. Для того, щоб поповнити резерв і забезпечити компаніям можливість продавати американську нафту, Байден заявив, що держава купуватиме нафту для резерву, якщо ціна впаде нижче 70 дол за барель.

Ріст цін на бензин хвилює американців. Це питання активно фігурує в дискусіях політиків, які змагаються на проміжних виборах до Конгресу США, запланованих на листопад. Опозиція, зокрема, закидає Байдену недостатню увагу до розвитку внутрішнього видобутку нафти.

Байден же відкидає цю критику. "Насправді, ми вийдемо на рекордні рівні видобутку нафти в 2023 році", - заявив американський президент, додавши, що США наразі видобувають 12 мільйонів барелів нафти на день і є найбільшим виробником нафти у світі. Згідно з офіційними даними за 2021 рік, США споживають близько 20 мільйонів барелів нафти на день.

Світові ціни на нафту знижуються вже декілька місяців. Щоб підтримати ціни країни ОПЕК+, під керівництвом Саудівської Аравії, вирішили обмежити поставки нафти на світовий ринок на 2 млн барелів на день з листопада. Позиція Саудівської Аравії викликала різку критику США. В Білому домі звинуватили Саудівську Аравію в діях на користь Росії, бюджетні надходження якої залежать від цін на енергоресурси. В країні заперечують політичну мотивацію рішення і заявляють, що обмеження продажу викликане лише ринковими умовами.

Дивіться також: Захід обмежує ціну на російську нафту. Як це працюватиме? Яка ціна справедлива? - відповіді на 5 ключових питань