Україна повинна протидіяти агресії Росії за стандартами НАТО – Литвиненко

Ілюстраційне фото. Есмінець ВМС США «Дональд Кук»та фрегат ВМС Збройних Сил України «Гетьман Сагайдачний» під час навчань в Одесі. Вересень 2015 року

Прояви гібридної війни Росії проти України тривають ще з початку 2000-х років – заступник секретаря РНБО

Брюссель – На російську гібридну війну, яка діє, як єдиний механізм, слід відповісти створенням української «машини» протидії, але за натовським зразком. У цьому переконаний Володимир Литвиненко, заступник секретаря РНБОУ, який представив у НАТО проект Концепції розвитку сектору безпеки й оборони України. Водночас, у відсічі дезінформаційній війні, що є значною частиною гібридної загрози з боку Росії, Україна та НАТО вже ведуть співробітництво. Причому, саме український досвід може збагатити натовський.

З огляду на те, що на кордонах України Росія на постійній основі розгортає значні військові сили, слід готуватися до затяжного, довгострокового протистояння. Тому, немає іншого виходу окрім розвитку своїх власних спроможності спротиву, як у військовій обороні, так і в сенсі гібридних загроз.

Рівень гібридних атак нарощувався поступово в енергетичній, дипломатичній, політичній та інформаційній сферах, прояви цього ми бачили ще на початку 2000-х

«Збройні сили України, органи безпеки, органи розвідки – все слід розвивати за найвищими зразками, а саме натовські стандарти організації Збройних сил є найкращими в світі», – каже заступник секретаря РНБОУ Володимир Литвиненко, який нині презентував у НАТО проект Концепції розвитку сектору безпеки й оборони України.

Вперше в історії держави вдалося розробити стратегічний документ, який розглядає сектор безпеки як цілісність, а не як набір мало пов’язаних структур, та визначає принципи, завдання, механізми взаємодії і напрямки розвитку, зазначає Литвиненко, додаючи, що «дуже важливо, що прописані реальні напрями розвитку відповідно до стандартів НАТО, серед яких чільне місце має посідати демократичний цивільний контроль».

Збройні сили України, органи безпеки, органи розвідки – все слід розвивати за найвищими зразками, а натовські стандарти є найкращими в світі
Володимир Литвиненко

Гібридна війна проти України почалася не в 2014 році, а значно раніше, пояснює Литвиненко. «Два роки тому почалися власне бойові дії, а рівень гібридних атак нарощувався поступово в енергетичній, дипломатичній, політичній та інформаційній сферах, включно із застосуванням спецслужб – прояви цього ми бачили ще на початку 2000-х».

Що потрібно для ефективної відсічі гібридних загроз?

«Нам потрібен цілісний сектор безпеки, не потрібно, щоб по-одному реагували Збройні сили, потім кудись пішли інші… Це все нам потрібно, як одна система, – пояснює заступник секретаря РНБО. – І саме це є основним завданням сьогоднішньої концепції розвитку сектору безпеки й оборони. Для того, щоб захиститися від тієї єдиної «машини» (гібридної війни), нам треба будувати свою, але на інших принципах – натовських».

Протидія гібридним загрозам, зокрема, інформаційній війні вже давно стала частиною українсько-натовського співробітництва. Скажімо, дорожня карта зі стратегічних комунікацій, що була підписана між НАТО й Україною у вересні минулого року, передбачає обмін досвідом у протистоянні російським фейкам, пропаганді та дезінформації.

Кращий спосіб у протистоянні дезінформації – це реформування України – Пшель

Рівень гібридних атак нарощувався поступово в енергетичній, дипломатичній, політичній та інформаційній сферах, – прояви цього ми бачили ще на початку 2000-х».
Володимир Литвиненко

Діючий директор Інформаційного бюро НАТО в Росії Роберт Пшель пояснює: «Загальна мета російської пропаганди – підірвати єдність західних організацій – чи це НАТО, чи це ЄС. А більш конкретно – це розвести у різні сторони США та європейських союзників. По-друге, коли мова йде про партнерські країни, так це підірвати їх достовірність, демонструвати, що у них немає жодного шансу розвиватися економічно, мати незалежну зовнішню політику доти, доки вони не будуть союзниками Росії».

«Ми допомагаєм державам-партнерам, як Україна, поліпшувати їхню здатність до спротиву, й протистояння цим інформаційним атакам, – каже представник НАТО. – Ми, за їхніми запитами даємо консультативну допомогу, у тому, як зміцнити їхню власну систему. Але найкращий спосіб підтримати цю державу у гібридній війні, – допомогти їй реформуватися. Це саме те, чого Росія так не хоче: якщо вони будуть успішними, то це підриває її риторику, яка твердить, що це країна-банкрут, і там ніколи не досягнуть результатів, за винятком, якщо повернуться до матері-Росії».

Ми допомагаєм державам-партнерам, як Україна, поліпшувати їхню здатність протистояння інформаційним атакам
Роберт Шпель

Представник НАТО також додає, що найбільше занепокоєння викликають «останні тенденції, які свідчать про наявність сигналів у російських мас-медіа, які змальовують Росію як країну, яка майже у стані війни із зовнішнім світом, чи це у війні економічній, чи навіть, військовій».

Тим часом, Володимир Литвиненко зазначає, що Україна має дійти до того, аби не просити безпеку, а її надавати. Зокрема, ділитися своїм унікальним досвідом у сфері гібридної війни. «Україна не є прохачем, а має чим ділитися. Однак, щоб бути з партнерами на рівних, нам треба розвиватися», – підсумовує заступник секретаря РНБО.

Передрук з "Радіо Свобода"

Дивіться також «Голос Америки»: В Україні Росія надалі використовує державну силу, щоб заважати Києву - Брідлав

Your browser doesn’t support HTML5

Командувач НАТО дав Білому Дому рекомендації через атаки сепаратистів в Україні. Відео