Спеціальні потреби

Мінські угоди викликають невдоволення у деяких експертів


Ієн Бжезінський
Ієн Бжезінський

Вашингтон – Західні і російські дипломати на цьому тижні обговорять можливості деескалації конфлікту на сході України, де, незважаючи на спроби перемир’я, тривають сутички між проросійськими сепаратистами й урядовими силами.

У той час як керівництво США говорить про важливість повної реалізації Мінських угод, критики стверджують, що мирні домовленості легітимізували непривабливу ситуацію на місцях.

Міністри закордонних справ Франції, Німеччини, України та Росії в четвер зустрічаються в Парижі в надії досягти стійкого і ефективного припинення вогню на сході України, щоб підготувати ґрунт для політичного врегулювання.

Так звані угоди «Мінськ-2», досягнуті за посередництва Німеччини і Франції, це пакет заходів зі зниження гостроти триваючих конфліктів, включаючи припинення вогню між проросійськими сепаратистами й урядовими силами на сході України. В лютому 2015 року на них погодилися Україна, Росія і сепаратисти.

Хоча угоди не були виконані повністю до наміченого терміну – 31 грудня 2015 року, вищі американські чиновники говорять, що вони є головною надією на мир, відведення озброєнь, децентралізацію влади в Східній Україні і повернення державного контролю України над своїми кордонами.

Однак критики кажуть, що мирна угода, досягнута за посередництвом Заходу, не може змінити того факту, що Крим був незаконно анексований Росією два роки тому. Вона також не змінила поведінки Москви.

«Участь російських сил, поставки українським бунтівникам, і російським громадянам в Україні дозволили створити державу всередині держави, а потім був політичний процес, який, фактично, оформив поділ України. Тому, з моєї точки зору, Мінські угоди є способом легітимізації обстановки на місцях», – заявив колишній заступник помічника держсекретаря США Адам Ерелі в інтерв’ю «Голосу Америки».

Експерт з питань України Ієн Бжезінський вважає, що хоча саме Москва порушує територіальну цілісність України, Мінські угоди вважають Україну такою ж винною стороною. Бжезінський, який працює в вашингтонському аналітичному центрі Атлантична рада, засуджує «поетапний підхід», який застосовують США у відповідь на російську напористість і агресію.

«Думаю, помилка полягала в тому, що адміністрація вважала, що було розумно дотримуватися принципу поетапності: використовувати поетапні економічні санкції, поетапну політичну ізоляцію, поетапні військові дії», – сказав Бжезінський.

Експерт додав, що для стримування російської агресії в Центральній і Східній Європі необхідно посилити економічні санкції, виступити з енергійнішою військовою реакцією з метою підтримки союзників з НАТО, а також надати додаткову допомогу в сфері безпеки, включаючи поставку летальної зброї Україні.

Високопоставлений представник Держдепартаменту звинуватив Росію і сепаратистів у тому, що вони не виконують зобов’язань, взятих у Мінських угодах. Чиновник заявив «Голосу Америки», що для реалізації політичних, економічних і гуманітарних аспектів Мінських угод, включаючи проведення місцевих виборів, необхідне повне припинення вогню і відведення озброєнь. А це є серйозним каменем спотикання для розвитку Мінського процесу.

Порушення припинення вогню поставили під сумніви плани проведення місцевих виборів у підконтрольних сепаратистам районах, відповідно до Мінських угод.

Дивіться також: Ці експертні прогнози щодо майбутнього безпеки у Європі та Україні варті уваги

Ці експертні прогнози щодо майбутнього безпеки у Європі та Україні варті уваги. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG